Évforduló: több ezer zsidót küldtek a kisvárdai gettóból a haláltáborokba

Szabolcsihír

2021.05.31. 14:04

Évforduló: több ezer zsidót küldtek a kisvárdai gettóból a haláltáborokba
zsima.hu

Nagyon kevesen tértek vissza.

Hirdetés

Hirdetés

Május 29-31-ig tartott a kisvárdai zsidók deportálása 1944-ben. Az évfordulóra emlékeztek a városban. A pandémia miatt immár másodszor maradt el a nyilvános, városi holokauszt megemlékezés, ezúttal is videó készült azok tiszteletére, akiket a kisvárdai gettóból a haláltáborokba hurcoltak.

A zsidótörvények éppúgy sújtották a kisvárdai zsidókat, mint hittestvéreiket országszerte: sokan közülük elvesztették megélhetési forrásaikat, kiszorították őket a mezőgazdaságból, a kereskedelemből és az általuk létrehozott ipari üzemekből egyaránt - írta megelmékezésében Somos Péter a zsima.hu oldalon.

1942-ben a városban munkaszolgálatos tábort hoztak létre. A sárga csillag viseléséről 1944. április 5-én megjelent rendeletet városszerte kidoboltatták. Április 16-án megkezdődött a környékbeli és a helyi zsidók összegyűjtése és gettóba zárása: a megyei alispán által május 11-én leadott összesített jelentésben 6.932 fő szerepel, ebből a kisvárdai lista 3.494 nevet tartalmazott.

A zsidó lakosokat a környékbeli településekről is Kisvárdára szállították. Így Ajak, Anarcs, Dombrád, Döge, Fényeslitke, Gyulaháza, Jéke, Kékcse, Komoró, Mándok, Nyírkarász, Nyírtass, Pap, Pátroha, Rétközberencs, Szabolcsbáka, Szabolcsveresmart, Tiszakanyár és Tornyospálca zsidóit is.

1944. május 27-én kétnapi élelem elkészítésére utasították a gettó lakosait, amiből sejthető volt, hogy elszállítják őket.

Május 29-én hajnalban megkezdődött a gettó lakóinak bevagonírozása. Gyalogosan indították útnak az embereket Schwarz fakereskedő udvarába; a sínek egészen az ottani raktárakig vezettek. A vagonokba, amelyek előző nap érkeztek Németországból, 70-75 embert zsúfoltak be mintegy 40 csendőr felügyelete alatt.

Másnap, május 30-án áthaladt Kassán a Kisvárdáról indított első szerelvény 3.475 fővel, útban Auschwitz-Birkenau felé.

Aznap mintegy gyakorlatozásként felsorakoztatták az iskola előtt a gettóban maradt zsidókat, akiket május 31-én szállítottak el. Ezzel befejeződött a kisvárdai gettó felszámolása

 A második transzport 3421 fővel június 1-én érkezett Kassára. A vagonokat a kassai pályaudvaron minden alkalommal felnyitották, a transzportokat létszám szerint adták át a németeknek.

A deportáltak többségét elpusztították a haláltáborokban. A túlélők között voltak olyanok, akik az átéltek után soha nem tértek vissza szeretett városukba. 1946-ban már csak mintegy 800-an vallották magukat zsidónak Kisvárdán, az 1949-es népszámlálás szerint már csak 446-an éltek a településen. 1950-ben megszűnt a Chevra kadisa, 1976-ban a hitközség múzeum létesítése céljából eladta a magyar államnak a zsinagógát. Kisvárda egyik virágzó közössége megszűnt.

1730-ban már éltek zsidók Kisvárdán, akik számára az Esterházyak engedélyezték a letelepedést. 1784-ben a városnak 118 zsidó lakosa volt. 1796-ban megalakult a zsidó hitközség, öt évvel később pedig megépült az első zsinagóga, amelynek pontos helye nem ismeretes; valószínűleg a mai, 1900-ban épült zsinagóga környékén állt. 1848-ban már a lakosság 23 százalékát kitevő, 725 zsidó élt itt. 
Kisvárdaholokauszt

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés