Koronavírus: egyre jobban állunk!
Miskolcon oltanak egy férfit 22-én Pfizerrel (Fotó: Vajda János/MTI)

Már érvényben az újabb enyhítések.

Hirdetés

Hirdetés

416 az új koronavírus-fertőzöttek száma; elhunyt 44 többségében idős, krónikus beteg – közölte május 23-án a kormányzati tájékoztató oldal. Az oltottak száma ötezerrel meghaladta az 5 milliót és már 3 millióan megkapták a második vakcinát. 

További lényeges adatok:

  • az aktív fertőzöttek száma 103 749 ;
  • az elhunytak száma 29 519, a gyógyultaké 668 820;
  • 1399 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen;
  • a járvány kezdete óta 802 088 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma;
  • Szabolcs-Szatmár-Beregben eddig 40 971 fertőzöttet regisztráltak.

Az 5 millió beoltott elérésnek köszönhetően életben lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozata.

Vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és  z üzletek, éttermek nyitvatartására vonatkozó korlátozásoknak. A települések belterületén nem kötelező a maszkviselés, s a 10 ezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot.

A közterületen megszűnt a másfél méteres távolságtartási szabály is, valamint az egyéni-, és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás. A bevásárlóközpontokban azonban egyelőre fenntartják a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is.

A 16-18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.
járványSzabolcs-Szatmár-BeregHajdú-BiharBorsod-Abaúj-Zemplénkoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés