Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Óvodát venne át a református egyház Mátészalkán

| 2021. 05. 19. | 14:00:00
Csak akkor adja az önkormányzat, ha ehhez a szülők és a dolgozók is hozzájárulnak.
Óvodát venne át a református egyház Mátészalkán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Négy Évszak Óvoda Eszterlánc tagóvodájának átvételére, a tagóvoda épületének megvásárlására nyújtott be kérelmet a református egyház Mátészalka önkormányzatához.

"Áprilisban keresett meg a Mátészalkai Kertvárosi Református Egyházközség, a Tiszántúli Református Egyházkerület valamint a Szatmári Református Egyházmegye vezetése azzal a sajnálatos hírrel, miszerint korábbi óvodaépítési tervük (az Almáskert utcán) megvalósítása nem lehetséges" - közölte Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere. Ennek oka:

az elnyert pályázati forrás az előzetes költségkalkulációk alapján az elnyerés és a megvalósítás közt eltelt 2 év áremelkedései miatt nem megvalósítható.

Mint kiderült, a projektet más módon egyébként is támogatta az önkormányzat, például ingyenesen bocsátottak önkormányzati területet rendelkezésükre a leendő parkolók kialakításához.

Azzal keresték meg az illetékes református vezetők Hanusi Pétert, hogy a Magyar Református Egyház és a Mátészalkai Kertvárosi Református Egyházközség fejlesztési céljait támogatva a református keresztény nevelési elveket egy mátészalkai óvodában mégis biztosítani tudják.

"Már az első megbeszélések során rögzítettük, hogy a legfontosabb az, hogy erről a döntésről előzetesen kikérjük a szülők és a pedagógusok véleményét" - emelte ki Hanusi Péter.

Az elmúlt három hét alatt folyamatosan zajlottak az egyeztetések az átadás feltételeiről, garanciáiról. Megszülettek azok az előzetes megállapodások, amelyek megfelelően védik az intézményben dolgozókat és a mátészalkai szülők és gyermekek érdekeit

- hangsúlyozta Mátészalka első embere. A hivatalos egyeztetési folyamat megindításához szükséges a jelenlegi polgármesteri döntés, de leszögezte: a döntés nem végleges, csupán megalapozó jellegű, ezt követően tudják az intézmény dolgozói felé továbbítani azokat a garanciákat, amelyeket az egyházközség továbbfoglalkoztatásuk érdekében vállal 

Ezt követően kapják kézhez a szülők is köznevelési alapokat, elveket tartalmazó dokumentumokat véleményezésre. Az egyeztetési folyamat lezárásával, és a hozzájárulások birtokában május 31-ig születhet végleges döntés a kérdésben. Csak ezt követően léphet hatályba az intézmény adásvételéről szóló megállapodástervezet. Kizárólag akkor adják el a reformátusoknak az óvodát, ha a legfontosabbak a szülők ( a gyerekek képviseletében) és az ott dolgozók ehhez hozzájárulnak - ígérte a polgármester.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés