A Szabolcs megyei katonák számára is véget ért a veszélyes misszió

MTI

2021.06.09. 10:24

A Szabolcs megyei katonák számára is véget ért a veszélyes misszió
Aki szolgált az ázsiai országban, az fontos tapasztalatokat szerzett (Fotó: MTI)

Tizennyolc év után ér véget a honvédség afganisztáni szerepvállalása.

Hirdetés

Hirdetés

Az afganisztáni volt az egyik legveszélyesebb katonai misszió, amelyben magyar katonák részt vettek – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka az M1-en június 9-én. Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: amikor korábbi beosztásában a küldetésben részt vevő katonák kiválasztásával foglalkozott, igyekezett olyanokat válogatni, akik már „megjártak” egy kevésbé veszélyes missziót. Emlékeztetett, a Magyar Honvédség több ezer katonája vett részt az afganisztáni misszióban az elmúlt 18 évben, így – tette hozzá – a harcoló állomány jelentős részének – a honvédtől a tábornokig – van harci tapasztalata, amely beépült a kiképzésbe.

Kérdésre válaszolva a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: céljuk, hogy 30 ezres aktív állomány, körülbelül 20 ezres tartalékállomány és mintegy 5 ezer kadét legyen a Magyar Honvédségben.

Nem a parancsnok mondta, mi tesszük hozzá, hogy az afganisztáni missziókban meghatározó erővel bírt a debreceni székhelyű Bocskai-lövészdandár (amelyet egyébként Ruszin-Szendi Romulusz is éveken át vezetett); a lövészdandárban sok Hajdú-Bihar, Szabolcs és Borsod megyei katona szolgál jelenleg is.
honvédségRuszin-Szendi RomuluszmisszióAfganisztán

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés