Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kerékpárosok paradicsoma épül Tokajnál

| 2021. 06. 11. | 15:39:00
Az útvonal az EuroVelo 11 része, mely egy észak-dél irányú, Norvégiából Görögországba tartó nemzetközi kerékpárút-hálózat.
Kerékpárosok paradicsoma épül Tokajnál
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A NIF Zrt. beruházásában tovább épül Tokaj kerékpáros útvonala. A munkálatok I. ütemének keretében 1,6 milliárd forint értékben 6,7 km hosszú kerékpárút épül. Az útvonal az EuroVelo 11 része, mely egy észak-dél irányú, Norvégiából Görögországba tartó nemzetközi kerékpárút-hálózat. Egyike azon három EuroVelo-útvonalnak, amely Magyarországon is áthalad.

A beruházás első üteméről június 11-én sajtótájékoztatón számolnak be. (Részletek hamarosan)

A kiviteli tervek részben új nyomvonalon vezetett önálló kerékpárút, kerékpársáv, kerékpáros nyom és közúton kijelölt kerékpárút nyomvonalakat tartalmaznak, mivel szükséges volt alkalmazkodni a meglévő útviszonyokhoz és területi adottságokhoz.

A tokaji Kopasz-hegy körüli kerékpárút teljes hossza mintegy 19 km, jelen ütemben megvalósuló új kerékpározásra alkalmas út becsült hossza mintegy 6,7 km.

A fejlesztés a következő projektelemekből áll:

  • 2,81 km új 3x1 sávos új kerékpárút, 
  • 3,63 km kerékpározásra kijelölt út, 
  • 100 m alagút pályaszerkezet felújítás  
  • 150 m új járda építése  
  • 250 m hosszú meglévő gyalog kerékpárút helyreállítása
  • 2 db kerékpáros pihenőhely létesítése 
  • 5,3 km hosszú meglévő közút szakasz táblázása  

Tokaj esetében a Tokaj kör kerékpáros útvonal a jelenleg futó „Erzsébet-királyné” Tisza-híd felújítása kapcsán Mosolygó József utcai gyalogátkelőig megszélesítendő kerékpárúttól kezdődik.

Innen egy 3x1 sávos kerékpárúttal folytatódik az útvonal, mely 400 méteren keresztül 4,35 m szélességet biztosít, a kerékpárút így nagyobb csoportok esetén is komfortos közlekedés feltételeit biztosítja. Ilyen szélességet létrehozni olyan helyeken lehetett ahol a területi adottságok erre lehetőséget adtak, mivel a kerékpárutat a Kopasz-hegy és a Bodrog folyó közötti szűk területen lehetett csak vezetni, viszont a kerékpárút legszűkebb pontja is 3 méter szélességet biztosít.

Tokaj településen a Tokaji-Tisza-hídtól a Fesztiválkatlanig tart az új kerékpáros útvonal. A tokaji Fesztiválkatlan és a Lebuj közötti szakasz TOP forrásból valósul meg a tokaji önkormányzat beruházásában egy külön projekt keretén belül.

A kerékpáros útvonal különálló kerékpárúton a Lebujtól folytatódik 3,5 méter szélességben a Bodrog árterében közel 1,5 km-en keresztül Bodrogkeresztúr Petőfi utcáig. A Lebuj Étterem közelében egy kerékpáros pihenő is kialakításra kerül. A 3316. jelű gyér forgalmú országos közúton táblázással hívjuk fel a kerékpározókra a figyelmet.

  • Tarcalra elérve a Könyves Kálmán utcán a boros pincék mellett haladva a 38. sz. főútra ér az útvonal.
  • A 38. sz. főúttal párhuzamosan Tarcal településtől Tokaj irányába 4,5, 3,5 és 3 méter szélességű különálló kerékpáros útvonal kerül kialakításra 3,85 km hosszon keresztül becsatlakozva a már meglévő Tokaj és Tarcal közötti kerékpárútba.
  • Tokajba érve kitekintésként a Szerelmi pincesor megközelítésére a vasúti sínek alatti aluljáró környezete új pályaszerkezet kap 120 méter hosszúságban.

A jelenleg az állami támogatás pályázat keretén belül futó elektromos kerékpár vásárlási támogatás és az elektromos kerékpárok térhódítása elősegítésére jelen beruházás során 3 db elektromos kerékpártöltő állomás kerül kialakításra a kerékpáros pihenők és fontosabb megállóhelyek környezetében, mint pl. rakamazi Teknősbéka Látogató Központ, tarcali Áldó-Krisztus szobor és a bodrogkeresztúri Lebuj Étterem.

A mostani projektben megépülő Tokaj-kör kerékpárút biztosítja a folytatását a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárútnak, beleértve az „Erzsébet királyné” Tisza-híd felújítását is.

A Tokaj-kör projekt és a folyamatban lévő Tisza-híd felújítása miatt jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani, mivel a Tokaj kör kivitelezése, töltés szélesítéssel, azon belül is szádfalazási munkákkal indul 2021. július közepén. Júniusban lőszermentesítési, területelőkészítési és humuszleszedési munkák várhatóak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés