Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Van, amiben már önellátók a magyar börtönök

| 2021. 06. 18. | 13:54:00
Tóth Tamás: a korábbi 146 százalékos túltelítettség 96 százalékra csökkent.
Van, amiben már önellátók a magyar börtönök
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt években végrehajtott jelentős fejlesztések nyomán megszűnt a hazai büntetés-végrehajtási (bv-) intézetek zsúfoltsága – jelentette ki a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka június 18-i budapesti sajtótájékoztatóján. Tóth Tamás hozzátette: ez azt jelenti, hogy az újonnan épített, valamint kibővített épületek átadásának köszönhetően ma 96 százalékos a hazai bv-intézetek telítettsége. A vezérőrnagy emlékeztetett arra, hogy évtizedes probléma volt a túltelítettség, ameéy 2013-ban elérte a 146 százalékot.  

A parancsnok hangsúlyozta, hogy a férőhelybővítés mellett a börtönöket biztonságtechnikailag is modernizálták; mára az összes hazai bv-intézet egységes, modern biztonságtechnikai eszközparkkal rendelkezik: több ezer új beltéri és kültéri kamera, több száz kézi fémkereső, több tucat kapukeretes fémkereső, csomagvizsgáló berendezés, speciális jelzőberendezés biztosítja a rendet. 

Tóth Tamás kiemelte, hogy üzembe helyezték az úgynevezett SAFE-rendszert. Az applikációnak köszönhetően a felügyelők okoseszközeikkel a börtönön belül bárhol és bármikor elérhetik a fogvatartottakra vonatkozó legfontosabb adatokat.

Ez utóbbi projekt eredményeként a börtönfolyosókon megjelentek az úgynevezett KIOSZK berendezések is. Ezek a vandálbiztos táblagépek elektronikus ügyintézési pontokként szolgálnak a fogvatartottak számára; ezek használatával nyújthatják be panaszaikat, kérelmeiket, ami kiváltja a papíralapú ügyintézést. 

Végül hangsúlyozta, hogy Európában egyedülálló módon Magyarországon megvalósult az intézményekben fogvatartott csaknem 18 ezer elítélt teljes foglalkoztatása.

Ez azt jelenti, hogy minden munkaképes fogvatartott dolgozik a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságaiban vagy képzésen vesz részt.

Ennek nyomán az intézményhálózat az alapvető élelmiszerek csaknem 100 százalékát megtermeli önmaga számára, az állattenyésztésen és növénytermesztésen túl készítenek használati tárgyakat is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés