Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zukor Adolf is névadó lett Mátészalkán

| 2021. 07. 26. | 20:02:00
A Fényes Napokon már avatás!
Zukor Adolf is névadó lett Mátészalkán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már az utolsó simítások zajlanak, és a Fényes Napokon megkezdődhet a filmvetítés a Zukor Adolf Filmszínházban. Mátészalkán annak idején nem bontották le a régi mozit, így annak felújítása után ismét birtokba vehetik a létesítményt a flimek szerelmesei.

Hanusi Péter Facebook-posztjának köszönhetően, ha csak pár kép erejéig, de bepillanthatunk az épülő, alakuló mozi nézőterére.

A névadó

Zukor Adolf

S hogy ki is volt Zukor Adolf? 

falusi zsidó szatócs családjában született. Mátészalkán elvégzett 4 polgárit, majd Abaújszántóra került inasnak Blau Herman vegyeskereskedésébe. 15 éves korában (1888) gondolt egy merészet, és kezébe vette a vándorbotot, és meg sem állt Amerikáig. Előbb egy szőrméshez szegődött, később önállósította magát és szűcsműhelyt nyitott. 20 éves korában (1893) látott egy filmet és azonnal megérezte benne az üzleti lehetőséget. Nem a művészet érdekelte, hanem a pénzcsinálás, a vállalkozás öröme és kockázata.

3 perces filmek

1904-ben betársult egy filléres bódéba, ahol háromperces mozidarabokat lehetett megtekinteni egy penny bedobása fejében. Marcus Loew-vel, a későbbi mozimogullal szövetkezve hálózatot épített ki, és arra törekedett, hogy az új találmány iránti érdeklődést maximálisan kielégítse. A piacon azonban a korai nagy társaságokból alakult tröszt diktált, Zukornak tehát "robbantania" kellett. A szerencse Erzsébet királynő képében sietett a segítségére. Megvásárolta a Sarah Bernhardt főszereplésével készült francia film forgalmazási jogát, és ezzel 1912-ben a szó szoros értelmében tarolt Amerikában. Még ugyanabban az esztendőben megalapította a Famous Players in Famous Plays Company-t. 1914-ben Zukor már évi 30 film készítésére képes csapatot verbuvált, megnyílt a Broadwayn 3500 személyes mozipalotája, a Standard. Los Angeles külvárosában, Hollywoodban kibérelte egy narancsfarm gazdasági épületét, ott rendezte be az első stúdiót. Hamarosan csapatostól kéredzkedtek hozzá a népszerű szerepjátszók. Zukor cége 1916-ban egyesült Jesse L. Lasky Feature Film Company nevű gyárával. Az óriási tekintéllyel rendelkező ex-magyart választották elnökké. 

Paramount Pictures és Oscar

A hosszabb szünet utáni újjászervezéstől kezdve a cég a Paramount Pictures Inc. nevet viselte. Barney Balaban lett az új vezető, ám az alapítónak sem kötöttek útilaput a talpára: az igazgatótanács elnökeként továbbra is bejárhatott hivatalába.
1949-ben életművéért Oscar-díjat kapott. Századik születésnapját világraszóló külsőségek között ünnepelték meg. Munkásságának elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés