Gigantikus méretű lesz a fényeslitkei ipari park

MTI

2021.08.06. 15:28

Gigantikus méretű lesz a fényeslitkei ipari park
Mindeközben épül az intermodális terminál

Nagyobb, mint a a debreceni BMW-gyár négyszáz hektárnyi területe.

Hirdetés

Hirdetés

Három ütemben, akár további háromszáz hektárral is bővülhet a jelenleg 145 hektáros fényeslitkei ipari park, erre mintegy húszmilliárd forintot fordít a beruházó East-West Intermodális Logisztikai Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteken a felső-szabolcsi községben.

Tálosi János az önkormányzat és a beruházó erről szóló megállapodásának aláírását követően elmondta, a társaság a települési és szabályozási terv módosításának jóváhagyása után elindítja az első száz hektár fejlesztését, és az igényeknek megfelelően további 100-100 hektárt szeretnének az immár ipari és technológiai parknak nevezett létesítmény területébe bevonni.

Felidézte, a jelenlegi parkban 85 hektáron épül az East-West Gate (EWG) intermodális vasúti logisztikai terminál is, amely a tervek szerint 2022 első negyedévében üzembe áll. Építtetője az elképzelések szerint a park bővítése során a teljes területen kialakítja az infrastruktúrát, akár bérbeadással vagy épületek építésével vonzhatja be a parkba a potenciális befektetőket.

A beruházás nagyságának érzékeltetésére Tálosi János elmondta: a debreceni BMW-gyár négyszáz hektárt foglal el, ez a beruházás pedig meghaladja azt a nagyságot, mintegy kétmillió négyzetméter területet lehet majd beépíteni. A parkban bármilyen üzemet, raktárat vagy szolgáltatást létrehozhatnak majd a betelepülni kívánó befektetők és vállalkozások - tette hozzá.

A vezérigazgató jelezte: az ipari park fejlesztésének pénzügyi fedezete biztosított, a teljes beruházás a terület megvásárlásától a közművek teljes kiépítéséig körülbelül 20 milliárd forintba kerül.

Az eseményen Seszták Miklós kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, a 145 hektáros fényeslitkei ipari park alapkövét még 2009-ben tették le, a 85 százalékban elkészült ipari területre azonban az EWG beruházásáig nem érkezett nagyobb beruházó.

Az East-West "első fecskeként", a hiányzó 15 százalékot "saját maga megfejlesztve" kész ipari parkot csinált, emellett jövőt lát a fennmaradó hatvan hektárban és később a többszáz hektáros fejlesztési területen is - jegyezte meg a kormánypárti képviselő.
Seszták Miklós kiemelte:

a kormány döntött a Vásárosnaménytól Záhonyig tervezett M34-es autópálya kivitelezési munkálatainak előkészítéséről, azaz a gyorsforgalmi út "záros határidőn, két-három éven belül" elkészülhet.

A fejlesztéssel érintett háromszáz hektáros terület már korábban, a 2010-es települési szabályozási tervben "tartalékként" volt feltüntetve, ezt a területet egyébként a korábban a Fényeslitke határában létrehozni kívánt, de meg nem valósult acélhengermű beruházóinak is rendelkezésre állt - mondta a tájékoztatón Mártha Mihály Tibor, a település polgármestere.

A magyar-ukrán határ közelében, 30 milliárd forintos magánberuházásból épülő intermodális vasúti terminál Európa legnagyobb és legmodernebb ilyen létesítménye lesz, amely évente akár egymillió darab, húszlábas konténert tud majd kezelni.

 

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés