Szabolcs megyében lakik az ország legidősebb bevetési rendőre

szabolcsihir.hu

2021.08.29. 10:52

Szabolcs megyében lakik az ország legidősebb bevetési rendőre
(Fotó: rendőrség)

Bihari János húsz éve szolgál a nem veszélytelen területen.

Hirdetés

Hirdetés

Ez az év több szempontból is különleges a szabolcsi mektaparancsnok számára, aki egyben az ország legidősebb bevetési rendőre: Bihari János alezredes immár húsz éve szolgál e cseppet sem veszélytelen területen, és nagyobbik lánya révén nagypapa lett belőle.

Bihari János a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztályának (MEKTA) vezetője méltán állítható példaként pályájuk kezdetén álló ifjú titánok elé: 54 esztendősen, 32 szolgálati évvel a háta mögött is mindent megtesz azért, hogy fittségét megőrizze. Fizikálisan és szellemileg is felveszi a versenyt a nála jóval fiatalabbakkal, sőt a megmérettetések élére állva bizonyítja, hogy továbbra is topon van – olvasható a rendőrség augusztus 29-i Facebook-bejegyzésében.

– A rendszerváltás idején szereltem fel rendőrnek, majd Nyírbátorban lettem járőr. Ezután elvégeztem a Rendőrtiszti Főiskolát, és nyomozói, később alosztályvezetői beosztást töltöttem be rendészeti területen – fogalmazott az alezredes, aki egy időre elhagyta a kékeket, amikor 2001-ben felkérték a határőr-igazgatóságtól, hogy szervezze meg a határőr bevetési alosztályt, amely olyan speciális bűncselekményeknél vett részt erőszakos elkövetők elfogásában, mint a dohány-, a szesz- vagy az embercsempészés. – A határőrség 2008-as integrációja során egy akció alosztály állt fel, majd a jogelőd feladatait folytatva 2012-től már MEKTA-ként működtünk tovább. Az elnevezés ugyan változott, de az irodám 20 éve ugyanott van, és az alapvető feladatok is ugyanazok. Továbbra is az erőszakos bűnözők elfogása a feladatunk, melyben együttműködünk a megyei felderítőkkel, illetve a helyi kapitányságokkal – fogalmazott.

Jelenleg 13-an vannak az alosztályon, és János büszkén közölte, többen is együtt kezdtek 2001-ben.

– Csapatunk idősebb, tapasztaltabb kollégákból tevődik össze, nincs nálunk 35 év alatti, bár a fiatalság korántsem kizáró ok. Egyszerűen csak így alakult. Tapasztalataim alapján az idősebbek felelősségteljesebbek; adott helyzetben máshogy értékelik a kockázatot; habitusukból adódóan nem rohannak fejjel a falnak. Stabil gárdával dolgozom; ha új jelentkező akar beállni közénk, akkor sok szempontnak kell megfelelnie. Mivel ehhez a munkához átlagon felüli állóképesség szükségeltetik, bírnia kell a nagy fizikai és pszichés terhelést, és csapatjátékosnak kell lennie, de a kiegyensúlyozott magánélet is alapvető. Sokszor váratlan időpontokban érkezik a berendelés, ezekhez a kiszámíthatatlan helyzetekhez muszáj alkalmazkodni. Számomra a hátország mindig is adott volt; a feleségem intézte a gyerekekkel kapcsolatos teendőket – tette hozzá.

Bihari János hisz a rendszeres testedzésben. Ennek tulajdonítja, hogy 50. életévén túl is kiválón teljesít, és változatlanul őrzi fizikumát. Szerinte ki lehet tolni az idősödés negatívumait, ha az ember foglalkozik magával. Heti öt napon edz, naponta kétszer: a futást és a kondizást váltogatja. 
rendőrségSzabolcs-Szatmár-Bereg megyeBihari János

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés