Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb mérföldkő a fényeslitkei intermodális vasúti terminál építésénél

| 2021. 08. 04. | 17:20:00
Elkezdték kiépíteni a zöld energetikai rendszert.
Újabb mérföldkő a fényeslitkei intermodális vasúti terminál építésénél
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődött a fényeslitkei intermodális vasúti terminál energetikai rendszerének kiépítése, amelynek révén a 30 milliárd forintos magánberuházásból épülő, 2022 első negyedévében üzembe álló East-West Gate teljesen zöld energiával működik majd. A beruházás kommunikációjáért felelős társaság az MTI-hez augusztus 4-én eljutatott közleményében azt írta,

a terminál üzemeltetője átvette az összesen 15-20 kocsiból és furgonból álló elektromos járműflotta első autóit, amelyeket belső közlekedésre és a munkavállalók szállítására használnak.

Megkezdték az épületek hűtését és fűtését biztosító hőszivattyúk építését is: a 85 hektáros létesítmény elsősorban a saját, két megawatt teljesítményű naperőműve által termelt áramot használja majd, az energiatárolásra pedig egy hat megawattos akkumulátorparkot alakítanak ki. A beérkező áru mozgatását és átrakodását hibrid mozdonyok, valamint a teljesen elektromos daruk és termináltraktorok segítségével végzik el a széles és a normál vasúti nyomtáv között, illetve a kamionokról a vasúti szerelvényekre. A szükséges kiegészítő áram beszerzését zöld forrásból tervezik, erről az üzemeltető már tárgyal a szolgáltató cégekkel - tették hozzá. A fényeslitkei terminál más építkezési munkálatai is jól haladnak, lefektették a vasúti kitérővágányokat, a több mint tíz kilométer hosszú, tíz vágányos pályaszakasz felépítménye mellett raktárcsarnokok és a kamionbeléptető kapuk egyaránt épülnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés