Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vádat emeltek az újfehértói, halálos vadászbaleset elkövetője ellen

| 2021. 09. 01. | 11:31:00
A több mint két kilométerre lévő áldozat kórházba szállítás után elhunyít.
Vádat emeltek az újfehértói, halálos vadászbaleset elkövetője ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a férfit, aki az elmúlt év májusában egy vadászaton kibiztosítás közben a szabálytalanul kézben tartott vadászpuskából egy lövést adott le, és ezzel egy ember halálát okozta - közölte a Szabolcsihírrel Martossy György címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész mb. főügyész.

A vádirat lényege szerint a fegyvertartási és vadászengedéllyel rendelkező vádlottat ismerőse hívta meg Újfehértóra azért, hogy őzbakra vadásszanak, illetve kipróbálja az ismerőse golyós vadászpuskáját, ugyanis a vádlott is szeretett volna egy ilyet vásárolni. Az ilyen típusú vadászpuska hatótávolsága kb. 6000 méter.

Ki akarta próbálni a fegyvert

A vádlott és ismerőse 2020. május 15-én Újfehértó határába ment gépkocsival, és velük volt a helyi vadásztársaság egyik tagja is. Az álló gépkocsiból két lövést is leadott őzbakra a vádlott, de egyik lövés sem talált. Ezt követően a puska kibiztosítását végezte a vádlott, de annak csövét felfelé, Újfehértó lakott területének irányába tartotta, közben egy vétlen lövést adott le a puskával.

A sértett 2161 méter távolságra, újfehértói családi háza udvarán tartózkodott, amikor a vádlott által kilőtt, időközben lelassult és stabilitását vesztett lövedék eltalálta. A lövedék behatolt a sértett testébe, több létfontosságú szervet roncsolt, melynek következtében a férfi kórházba szállítása után elhunyt. A sérülései olyan fokúak voltak, hogy életét az idejekorán érkezett szakszerű orvosi ellátással sem lehetett volna megmenteni.

Szabályt szegett

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a szabályt, hogy a vadászlőfegyvert mindig úgy kell kezelni, hogy az még véletlen elsülés esetén se okozhasson személyi sérülést, vagy anyagi kárt.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetésre és pénzbüntetésre ítélje el a vádlottat. Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés