Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a nyíregyházi rendőrségen lövést leadó férfit

| 2021. 12. 01. | 14:43:00
Több személy életét is veszélyeztette.
Elítélték a nyíregyházi rendőrségen lövést leadó férfit
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa december 1-jén hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki szolgálati lőfegyverével vétlen lövést adott le a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrség egyik irodájában.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a férfi kávézni ment be az irodába, ott elkezdett beszélgetni az egyik kolléganőjével, akinek az érdeklődésére megmutatta neki a fegyverét. A zászlós a fegyver kiürítésére szolgáló hivatalos helység helyett az irodában vette ki a lőfegyverből a tárat, ellenőrizte annak töltetlenségét, majd átadta a kolléganőjének. A nő végül feszített állapotban adta vissza a fegyvert a zászlósnak, aki abba a töltött tárat azonnal visszahelyezte, majd folytatták a beszélgetést, közben azonban a férfi eszébe jutott, hogy a szolgálati lőfegyverét nem fesztelenítette, ugyanakkor azt elfelejtette, hogy a tárat már visszahelyezte a fegyverbe. A vádlott ekkor a tokból ismét elővette a fegyvert,  csőre töltötte, majd lőtt. A férfi 154 centiméter magasságban, vízszintesen, az irodában tartózkodó másik kolléganő melletti szekrényre célozva adta le a véletlen lövést. Az íróasztalnál ülő nő mellett a 9 milliméteres lövedékmag körülbelül 150 centiméterre haladt el.

A vádlott vallomásában előadta, hogy a cselekményét megelőzően egy kábítószerültetvény helyszínén dolgozott, ahol a növények a tudatát megzavarhatták, ezt követően ment be a rendőrkapitányságra, de a tényállást nem vitatta. A vádlott védekezése azonban nem nyert megállapítást.

A bíró a vádlottat bűnösnek mondta ki foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, ezért őt 520.000 forint pénzbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a lőfegyver használatával járó foglalkozástól. Súlyosító körülményként értékelte azt, hogy a vádlott cselekményével több személy életét, testi épségét veszélyeztette és három alkalommal már volt fenyítve.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosítás, míg a vádlott enyhítés miatt fellebbezett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés