Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A pedagógusok nagyon elszántak a sztrájkra

| 2022. 01. 21. | 16:54:00
A sztrájk előtt 10 nappal ennyi pedagógus még sosem jelezte, hogy részt venne a munkabeszüntetésben.
A pedagógusok nagyon elszántak a sztrájkra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sztrájkra készülnek a pedagógusok január 31-én.  A két nagy pedagógus-szakszervezet, a PDSZ és a PSZ közösen hirdette meg január 31-re a kétórás figyelmeztető sztrájkot, miután a kormánnyal folytatott tárgyalásaik kudarcba fulladtak. A két szakszervezet emellett petíciót is indított, amelyet január 21-ig már 17 ezren írtak alá.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmányi tagja érdeklődésünkre elmondta: azokon a helyeken, ahonnan már befutottak az információk, sokkal nagyobb a sztrájkhajlandóság, mint bármikor. Vannak iskolák, ahol közel 100 százalékos lesz a részvétel, de nem ritka a 70-80 százalékos arány. Azt mondta: ilyen az elmúlt 25 éves pályafutása során, mióta sztrájkok szervezésében is részt vesz, nem fordult elő. "Engem is meglepett. Ennyire egyértelmű döntést még nem tapasztaltam" - fogalmazott.

Megosztó bérpolitika

- A kormány megosztó bérpolitikájának következményeként a gimnáziumokban a legnagyobb az elégedetlenség - jegyezte meg. A legaktívabbak az állami fenntartású tankerületi intézmények. A szakközépiskolák - melyeket kivettek az Emmi fennhatósága alól - részvételi aránya alacsonyabb, köszönhetően az ott végrehajtott béremelésnek.
Szétszedték az oktatást - hangsúlyozta. - Állami fenntartású szakképző intézményekre, egyházi fenntartású intézményekre és az állam által fenntartott tankerületi intézményekre.

Nincs mit veszíteniük

Szűcs Tamás megismételte: soha ilyen magas adatok nem voltak még sztrájkban való részvételre. Hogy miért? A pedagógusok azt mondják: nincs már mit veszíteni, amikor azt látják, hogy a versenyszférában diploma nélküli munkakörökben sokkal jobban lehet keresni, heti 40 órában.
A közel 80 ezer pedagógust foglalkoztató tankerületi intézményhálózat van a legmegalázóbb helyzetben, de más fenntartóknál és a nem pedagógus dolgozóknál is elfogadhatatlan a helyzet - tette hozzá.

Közben, míg a még elégséges szolgáltatással kapcsolatos bírósági döntésre várnak a szakszervezetek, a kormány - tőle szokatlan módon - tett egy ajánlatot a még elégséges szolgáltatásal kapcsolatban, és előrehozta a tárgyalásokat január 24-ére - tudtuk meg Szűcs Tamástól.

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés