Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fényeslitkén tavasszal átadják a 30 milliárdos beruházást

| 2022. 01. 27. | 15:05:00
Az Ázsiát Európával összekötő áruszállításban is nagy előrelépés a létesítmény.
Fényeslitkén tavasszal átadják a 30 milliárdos beruházást
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tavasszal befejeződik a 30 milliárd forint értékű logisztikai beruházás az ukrán határ közelében található Fényeslitkén az East-West Gate (EWG) intermodális terminálon - tájékoztatta a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) január 27-én, csütörtökön az MTI-t.

Kiemelték: az új logisztikai terminál az európai kontinens legnagyobb és legmodernebb ilyen jellegű befektetése.
A létesítmény műszaki átadása március 24-re, az üzemszerű indulás pedig április végére várható - ezt Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója jelentette be az MLE egy rendezvényén a közlemény szerint.    
Doór Zoltán, a MLE elnöke szerint ez a beruházás kulcsfontosságú szerepet tölthet be nemcsak a hazai, de az európai logisztika fejlődésében is. A rendezvényen felidézte, hogy az első munkálatok megközelítőleg egy éve kezdődtek.  
A 85 hektáron elterülő fejlesztés részét képezi a közel 10 kilométer hosszú normál és széles nyomtávú vasúti pálya, valamint közúti közlekedésre és a konténerek tárolására használt 225 ezer négyzetméter betonburkolat is.
A közleményben felidézték, hogy régen jelentős áruforgalom haladt át ezen a területen, a fejlesztésnek köszönhetően a régió logisztikai szempontból újjáéledhet. Ráadásul ez nemcsak a regionális logisztikában, hanem az Ázsiát Európával összekötő áruszállításban is nagy előrelépés, a terminál ugyanis a vasúti szállítmányozás egyik jelentős állomásává válhat - tették hozzá.
Az üzemeltetés zöldtechnológiával valósul majd meg, hiszen az energiaellátást többek között nagy teljesítményű napelempark és hőszivattyú rendszer fogja biztosítani. Mindemellett a vállalat területén a terv szerint kizárólag árammal üzemelő termináltraktorokat, valamint elektromos járművet használnak majd.
Galambos Péter műszaki igazgató arról tájékoztatott: a logisztikai központ különlegessége még, hogy itt irányítják majd a kontinensen elsőként távolról, 5G-technológiával a darukat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés