Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy a támogatottsága a január 31-i pedagógussztrájknak

| 2022. 01. 24. | 19:25:00
A Szülői Hang is egyetért a munkabeszüntetés üzenetével.
Nagy a támogatottsága a január 31-i pedagógussztrájknak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Január 24-én kora délutánig már több mint 20 ezren írták alá az aHang petcióját – közölték a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldalán. Mint arról korábban írtunk, a PDSZ és a PSZ által közösen hirdetett sztrájkkal kapcsolatban nagyon fontos, hogy előzőleg a kormánnyal megszülessen a megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról. Amennyiben nem sikerül, a bíróság mondja ezt ki. Csakhogy az idő rohan.

Hétfőn ismét tárgyalóasztalhoz ültek a PDSZ  delegáltjai, hogy az Emmivel a január 31-ére tervezett kétórás figyelmeztető sztrájk idején a még elégséges szolgáltatásokról megállapodjanak. 

Több mint kétórás tárgyalás után azonban ezúttal sem sikerült megállapodni. Ezt élő videóban közölték a PDSZ Facebook-oldalán.

A sztrájktárgyalás legfontosabb eleme a még elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéskör volt. A sztrájkbizottság pontokba foglalt, minden részletre kiterjedő ajánlást tett –közölték.

Időhúzás?

– Egy megállapodásforma volt ez, amellyel kapcsolatban korábban 1-1,5 óra alatt meg tudtunk az intézményvezetőkkel állapodni. A kormányoldallal nem sikerült, azt mondták: ezt nekik alaposan át kell gondolni – tették hozzá. 

Vagyis nincs megállapodás. A pedagógusok szerint ez a kormányoldal részéről időhúzás. A következő találkozó 26-án, szerdán lesz. Elképzelhető, hogy akkor aláírják a megállapodást a kormánnyal, ha nem, a bíróság fogja határozatban kimondani, mi a még elégséges szolgáltatás.

Annak érdekében azonban, hogy a január 31-i sztrájk megvalósuljon, nagyon fontos folytatni mindenkinek az előkészítést – hangsúlyozták. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az intézményvezetők kötelesek addig is egyeztetni a sztrájkbizottságokkal. A még elégséges szolgáltatásnak ugyanis január 31-re kell meglennie. Senki nem hivatkozhat tehát arra, hogy ennek hiányában a sztrájk előkészítésében nem vesz részt. Kérik: addig is mindenki szervezze a sztrájkot, ne hagyja magát megfélemlíteni. 

Kiderült, miért nem sikerült megállapodni

A kormány elképzelése és vélekedése a kétórás figyelmeztető sztrájkkal kapcsolatban az volt, hogy "az órák egy részét meg kellene tartani". Ez volt a legfőbb ellentét, amely miatt nem mehettek bele a tárgyalók az egyezségbe – indokolta a tárgyaló delegáció. Megjegyezték: úgy tűnik, a kormány nem akar megegyezni. Szerdáig kapott haladékot.

Mi lesz a gyerekekkel?

Közben a szülők is megszólaltak a tervezett sztrájkkal kapcsolatban. A Szülői Hang Közösség közleményében hangsúlyozza: "elvárjuk, hogy gyerekeinknek minőségi közoktatásban legyen része, de ettől ma nagyon messze vagyunk". A Szülői Hang Közösség támogatja a pedagógus szakszervezetek által meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkot január 31-én.

"Gondolkozzunk, kommunikáljunk és cselekedjünk! Szülőként vegyük fel a kapcsolatot az iskolában és óvodában sztrájkoló pedagógusokkal és szülőtársainkkal, és ahol ez megoldható, ne vigyük iskolába, óvodába gyermekünket, amennyiben a sztrájk miatt elmarad az oktatás" – áll a közleményben. Sorjáznak a kérdéseik:

– Mi lesz a gyerekeinkkel, ha nincs pedagógus, aki az óvodákban és az iskolákban hozzáértően foglalkozzon velük?
– Milyen jövő vár a gyerekeinkre, ha pedagógusaiknak nem jut idejük, energiájuk a tehetségek gondozására és a problémákkal küzdők megsegítésére?
– Mi lesz a hazánk sorsa, ha iskoláink nem tudnak megújulni és megfelelni a XXI. század kihívásainak?

Válsághelyzet

Véleményük szerint ez a  sztrájk nem csupán néhány százaléknyi további béremelésről szól. A magyar közoktatásban válsághelyzet állt elő: nincs elég pedagógus, sokan elhagyják a pályát vagy nyugdíjba mennek, újak pedig alig jönnek, így évről évre romlik a helyzet. A pedagógusok jelenlegi bére a méltó megélhetésre sem elegendő, a kormányzat által felkínált kb. 9 százalékos pótlékemelés nem old meg semmit. A pedagógus bértábla továbbra is a nyolc évvel ezelőtti minimálbérhez van rögzítve, így olyan alacsony, hogy sok pedagógus abban a szégyenben részesül, hogy felelősségteljes munkája után a jelenlegi minimálbérnek megfelelő összeggel kell beérnie. Jóval alacsonyabb a pedagógusbér, mint ami hasonló végzettség mellett más szakmákban elérhető. A pedagógusok és szakemberek jelzéseit a kormányzat évek óta figyelmen kívül hagyta, miközben évről évre nő a pedagógushiány, és egyre gyakoribb, hogy az iskolák és óvodák nem tudnak megfelelő képzettséggel rendelkező szakembert biztosítani a gyerekeknek. A szégyenletesen alacsony pedagógusbérek most már nemcsak a pedagógusok belügye, hanem a gyerekek, szülők és az egész társadalom egyik égető kulcsproblémájává vált. Már nem hihetünk az üres, konkrétumok nélküli ígérgetéseknek, érdemi, gyökeres változásra van szükség! – írják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés