Hirdetés

PDSZ: lesz pedagógussztrájk + FRISSÍTVE

Szabolcsihír

2022.01.28. 15:16

PDSZ: lesz pedagógussztrájk + FRISSÍTVE
A kép illusztráció: pixabay.com

Döntött a bíróság a még elégséges szolgáltatásról.

Hirdetés

Hirdetés

A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez egy elsőfokú bírósági végzés - írták január 28-án, pénteken délután a Padagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook-oldalán.

Nem fellebbeznek

Hozzátették: a szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e. A szakszervezetek nem fújják le a sztrájkot, mindenkit arra biztatnak, hogy a szervezést folytassák, és egyben felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy ebben működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel.

Bonyolítsuk le együtt és minél többen hétfőn reggel 8-10 óra között a figyelmeztető sztrájkot! - buzdítják a pedagógusokat.

A Pedgógusok Szakszervezete délután 3-kor tette fel a hírt Facebook-oldalára, csupa nagybetűvel. DÖNTÖTT A BÍRÓSÁG! NEKÜNK ADOTT IGAZAT!

Korábban többször beszámoltunk arról, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete január 31-re 8-1 óráig kétórás figyelmeztető sztrájkot szervez. A még elégséges szolgáltatásokról azonban (mi történik a sztrájk alatt az iskolákban) nem tudtak megállapodni a kormánnyal, ezért bírósághoz fordultak. A bírósági döntés január 28-án délután született meg.

A Szabolcsihír érdeklődésére, hogy megyénkből várhatóan hányan vesznek részt a hétfői figyelmeztető sztrájkban, Komjáthy Anna a PDSZ elnöke elmondta: az adatok összesítése folyamatos, pénteken, a bírósági határozat után is jöttek még folyamatosan a jelzések az iskolákból, és a PSZ-hez is érkeznek adatok. Folyik az összesítés, de még az országos részvételi adatot sem tudják megmondani, mert folyamatosan jönnek a levelek.

Kérdésünkre, mire számít, nyújt-e be fellebbezést a kormány, azt felelte:
- Az biztos: ha a kormány fellebbez - mert a szakszervezetek nem, mi azonnal lemondtunk erről - akkor nyilvános lesz, hogy a kormány akadályozza a sztrájkot.

Arra a kérdésre, hogyha fellebbez is a kormány, lesz-e sztrájk, azt mondta: "azt gondolom, hogy igen. Ezt a sztrájkolók fogják eldönteni."

Frissítés: megkerestük a Pedagógusok Szakszervezete Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökét, Fülöp Attilát is, aki pénteken, késő délután arról tájékoztatott: náluk is folyik az összesítés, pontos adatokat csak január 31-én reggel tudnak majd mondani. Egyébként, ahogy a PDSZ-nél, úgy a PSZ-nél is választmányi ülés kezdődött a bírósági határozat kézhezvétele után. Hangsúlyozta: egyértelmű, hogy jogszerűen megtartható a figyelmeztető sztrájk függetlenül attól, hogy a bírósági határozat 5 nap múlva fog jogerőre emelkedni. A bírósági dötés egyébként adott egyfajta lendületet a sztrájkszerveződésnek.

A még elégséges szolgáltatással kapcsolatban elmondta: maximum a gyermekfelügyeletbe vonhatók be a pedagógusok akkor, ha a fenntartó ezt másként nem tudja biztosítani. És nem kell megtartani a figyelmeztető sztrájk ideje alatt elmaradó 2 órát. A pedagusokat egyébként szoliaritásukról biztosították a szülők is, nagyon sokan jelezték, hogy 31-én 10 óra előtt nem viszik iskolába a gyermeküket. Nyilván lesznek azonban olyanok, akik ezt nem tudják megoldani, így szükség lesz gyermekfelügyeletre.

Cs.K.

pedagógussztrájk

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés