Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sikkasztással vádolnak egy nyírségi anyát

| 2022. 01. 10. | 15:34:00
Eltüntette gyermeke iskolától kölcsönkapott tabletjét.
Sikkasztással vádolnak egy nyírségi anyát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sikkasztás vétségével vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt az anyát, aki az általános iskolás gyermekének az oktatási intézmény által az otthoni tanuláshoz biztosított tabletet eltüntette - közölte a Szabolcsihírrel Szilágyi László sajtószóvivő.

A gyerek hátrányos helyzetűként kapta

A vádirat lényege szerint 2020 tavaszán - még az első olyan alkalommal, amikor távoktatást vezettek be az országban a veszélyhelyzet miatt - egy jótékonysági szervezet 17 db tabletet ajándékozott az egyik nyírségi település általános iskolájának azért, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek – akik egyébként családjuk anyagi helyzetük miatt ezt nem tehetnék meg – számítógéphez jussanak, és így vehessenek részt otthonról az iskolai oktatásban.

Segítették, hogy tanulhasson

Az iskola igazgatója az osztályfőnökök javaslatára kiosztotta a leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekek szüleinek a tableteket, így kapott egyet a vádlott is azért, hogy ötödikes kisfia megfelelő körülmények között tanulhasson otthonról. A tablet átvételekor az igazgató nyomatékosan felhívta a vádlott figyelmét arra, hogy azt legkésőbb a tanév végén, vagy a veszélyhelyzet megszűnésekor vissza kell adni az iskola részére, az nem kerül a diák tulajdonába. 

A tanév 2020 júniusában véget ért, az iskola igazgatója szóban és írásban többször is kérte a vádlottat, hogy adja vissza a számítástechnikai eszközt, aki erre semmilyen módon nem reagált. Az informatikatanár az egyik polgárőrrel többször felkereste a családot, azonban a vádlott a tabletet nem adta vissza, mint kiderült, az ekkor már nem volt a birtokában.

Megvádolták az anyát

A tablet értéke közel 74 ezer forint, és az eljárás során a vádlott azt vállalta, hogy ezt a kárt megtéríti az iskolának. Az ügyészség erre tekintettel elrendelte a közvetítői eljárást, azonban az nem volt eredményes, mert a vádlott nem térítette meg a kárt. Ilyen esetben az ügyészségnek a törvény szerint vádat kell emelnie, ami meg is történt, és a vádiratban az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság bocsássa próbára a vádlottat, valamint kötelezze az iskolának okozott kár megtérítésére. 

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés