Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fényeslitke is szóba került Moszkvában

| 2022. 02. 02. | 09:38:00
A magyar-orosz viszony a rezsicsökkentésre is kihat.
Fényeslitke is szóba került Moszkvában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés – jelentette ki Orbán Viktor február elsején Moszkvában. A miniszterelnök bejelentette: érdemi tárgyalásokat folytathatnak arról, hogy egymilliárd köbméterrel emeljék az éves mennyiségét a hosszú távú orosz-magyar gázszállításnak.

A kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott a Kremlben, majd a több mint ötórás tárgyalást követően kifejtette: ma Nyugat-Európában a gáz és az áram ára 2-3-szorosára nőtt az elmúlt időszakban a háztartások számára. Ez alól Magyarország kivétel, ahol évek óta rezsicsökkentés van érvényben. Orosz gáz nélkül azonban ez nem lenne lehetséges. A most tárgyalt megállapodással „véglegesen biztonságba helyeztük Magyarország energiaellátását” – fogalmazott a miniszterelnök. 

Putyin ezzel kapcsolatban kijelentette: Oroszország nyitott a további együttműködésre, megvizsgálják a magyar kérést, de az egymilliárd köbméteres többletszállítás „nagy problémát nem fog jelenteni”. Leszögezte, hogy Európában lesznek gondok a gázellátással, de a 2036-ig szóló, eredetileg évi 4,5 milliárd köbméterre vonatkozó szerződésnek köszönhetően Magyarországon nem. Hozzáfűzte: a magyar fogyasztók jóval a piaci ár alatt vásárolhatnak gázt. Kiemelte, a magyar kőolajfogyasztás 55 százalékát és a gázfogyasztás 80 százalékát fedi le Oroszország; az olajkitermelésben a Mol is részt vesz.

Tárgyaltak a paksi atomerőműről is. Orbán Viktor elmondta: az új blokkok építkezésének előkészítése a végső fázisba lépett és amint az utolsó engedély is megvan, „a beruházás automatikusan átlép a következő, úgynevezett létesítési fázisba, és ezzel megtesszük a döntő lépést mi, magyarok, hogy önállók legyünk a villamosenergia-ellátás terén”. A magyar áramtermelési rendszer így 2030-ra klímasemleges is lehet. 

Orosz-magyar vegyesvállalat jön létre

A miniszterelnök elmondta, hogy az orosz államfő jóváhagyta annak az orosz-magyar vegyesvállalatnak a létrehozását, amely az ukrán-magyar határon a napokban átadandó konténerterminál működtetésében játszik szerepet. Magyarország földrajzi helyzete nagyon kedvező, a keletről érkező áruk Európába lépésének egyik kulcspontja és ezt a szóban forgó vegyesvállalat is segíteni fogja. Ez nagyságrendekkel növelheti meg a magyar gazdaság teljesítményét – szögezte le. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés