Hirdetés

Több mint 120 szabolcsi településen irtják a szúnyogokat

MTI

2022.05.23. 13:00

Több mint 120 szabolcsi településen irtják a szúnyogokat
A kép illusztráció. (Fotó: MTI-archív)

A kijuttatott szer emberekre, háziállatokra és növényekre ártalmatlan.

Hirdetés

Hirdetés

Hét megye 252 településén folytatódik május 23-tól a szúnyogirtási program – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t. A szakemberek Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken gyérítik a rovarokat. A munkavégzésről az önkormányzatok minden esetben értesítést kapnak, a tervezett időpontok, a kezelt területek térképes ábrázolása pedig megtalálható ITT.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szerda és péntek között 16 865 hektáron zajlik a gyérítés.

Mint írták: a melegedő időjárás kedvez a szúnyogok szaporodásának, ám az eltérő csapadékviszonyok miatt a megjelenésük országszerte nagy változékonyságot mutat. Az elmúlt hetekben a Duna mentén jellemzően kisebb, jól megközelíthető tenyészőhelyek alakultak ki, ezek zömét feltárták és eredményesen kezelték a szakemberek. A Tiszán és a Bodrogon ugyanakkor több kisebb árhullám vonult le, emiatt a szúnyogok számára ideális élőhelyek jöttek létre és tömegesen keltek ki.

A napokban autóra szerelt permetező berendezésekkel juttatják ki a szúnyogirtó készítményt permetfelhő vagy köd formájában.

A nagyon kis mennyiségben kijuttatott irtószer emberekre, háziállatokra, növényekre ártalmatlan, csak több ezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik.

A szúnyogirtást késő este és éjszaka végzik a települések belterületén.
szúnyogirtásTiszacsegeBorsodHajdú-BiharSzabolcs-Szatmár-Bereg megyeÚjszentmargitaEgyek

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés