Hirdetés

Hirdetés

A cigány dal napját ünneplik Nagyecseden és Vaján

MTI

2022.07.21. 12:30

A cigány dal napját ünneplik Nagyecseden és Vaján
Vaján a művelődési házban két együttes is zenél

Fellép a tehetségkutatóban feltűnt Ham ko Ham is.

Hirdetés

A cigány kultúra sokszínűségét ünneplik augusztus 8-án három helyszínen. A cigány dal napját először szervezik meg; ingyenes koncertek lesznek az óbudai Kobuci Kertben és két Szabolcs-Szatmár-Beregi városban: Nagyecseden és Vaján.

A fővárosban Bangó Margit, a Romengo Lakatos Mónikával és vendégeivel, Roby Lakatos, a Kanizsa Csillagai, Fekete Bori és Szinetár Dóra 19 órától lép színpadra a rendezvény fő helyszínén, a Kobuci Kertben augusztus 8-án - tájékoztatta Rostás Mihály "Mazsi" főszervező, A cigány dal napja ötletgazdája, a Romengo vezetője csütörtökön az MTI-t.

A nagyecsedi II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtárban 20 órától az Amaro Trajo & Nagyecsedi Gyöngyszemek, valamint a Karaván Família ad koncertet, a Vajai Művelődéi Ház és Könyvtárban 19 órától a Harmónia Folk Band, valamint a Ham ko Ham hallható.

A cigány dal napját a legendás észak-macedóniai cigány énekes-dalszerző, a 2016-ban elhunyt Esma Redzepova születésnapján tartják. Rostás Mazsi hangsúlyozta, a cigány kultúra sokszínűségét cigány és nemcigány művészek részvételével ünneplik meg, és

a tervek szerint a következő években Európa több városa csatlakozik az eseményhez.

"Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az unió valamennyi országában, így az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje" - fogalmazott a főszervező.

Kitért arra, hogy kultúrájuk tükrözi a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait is a spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét.

Hozzátette: együttélésben a magyar nemzettel alakult ki az éttermi cigányzene, az oláh-cigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene.

Rostás Mihály "Mazsi" az elmúlt évtizedekben négy kontinens több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenészeként, menedzsereként lett ismert.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyecigányzene

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés