Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felfüggesztett börtön a nyíregyházi állatviadalok szervezőinek

| 2022. 07. 06. | 20:10:00
Állatkínzással is megvádolták őket.
Felfüggesztett börtön a nyíregyházi állatviadalok szervezőinek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Járásbíróság július 6-án hozott ítéletet a tiltott állatviadal szervezésének bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő eljárás nyolc vádlottjával szemben - közölte a Szabolcsihírrel Gunyecz Zoltán, a Nyíregyházi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője.

[Beillesztett cikk: Folytatódik a tiltott állatviadalt szervezők pere Nyíregyházán]

  • A bíróság I. rendű B.B. vádlottat, II. rendű L.T. vádlottat, IV. rendű K.A.H. vádlottat, V. rendű N.Zs. vádlottat társtettesként elkövetett tiltott állatviadal szervezésének bűntette, tiltott állatviadal szervezésének vétsége és állatkínzás bűntette miatt - valamennyiüket - 1 év börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a börtönbüntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.
  • A bíróság III. rendű B.N. vádlottat társtettesként elkövetett tiltott állatviadal szervezésének bűntette, tiltott állatviadal szervezésének vétsége és állatkínzás bűntette miatt 8 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.
  • A bíróság VI. rendű G.Z. vádlottat társtettesként elkövetett tiltott állatviadal szervezésének bűntette és bűnsegédként elkövetett állatkínzás bűntette miatt 6 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte,
  • VII. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett tiltott állatviadal szervezésének vétsége miatt 3 évre próbára bocsátotta, míg
  • VIII. rendű D.K. vádlottat társtettesként elkövetett tiltott állatviadal szerevezésének vétsége és társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette miatt 750.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

Alultápláltak, dehidratáltak voltak

Az ítéleti tényállás szerint B.B. I. rendű, L.T. II. rendű, B.N. III. rendű, K.A.H. IV. rendű és N.Zs. V. rendű vádlottak állatviadal céljára kutyákat tartottak, tenyésztettek és képeztek ki. Az állatok kiképzését a vádlottak az állatviadal előtt előre eltervezett időtartamban és módszerekkel végezték. Így például a kutyákat erre a célra épített speciális futópadon futtatták, rövid, különösen vastag, súlyos láncon tartották, és téttel nem bíró állatviadalokon más kutyákkal összeengedve próbálták ki. Alultápláltság, soványság, dehidratáltság miatti rossz általános állapotuk már önmagában is alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását, pusztulását okozza.

Még szabályzat is volt

A vádlottak nagy része kutyás körökből ismerte egymást, és amellett, hogy részt vettek állatviadalokon a kutyáikkal, rendszeresen szervezték is azokat, amiknek részletszabályaiban előre megegyeztek, annak írásos formáját „Pit szabályok Cajun Rules varációkkal” címen közre is adták. A 2020. november 28-án megtartott állatviadalra a VI.r. vádlott nézőként érkezett, de végül a második meccsen bírói feladatokat látott el az állatok küzdelme során.

A II.r. vádlott által állatviadal céljára tartott, kiképzett és tenyésztett kutyák gondozásában rendszeresen segített neki testvére, VII.r.vádlott.

A III.r. vádlott fenti tevékenységét pedig élettársa, a VIII.r. vádlott segítette, akinek szintén tudomása volt arról, hogy a kutyákat állatviadal céljából tartják.

A Szabolcsihír úgy tudja, a kutyákat Kótajban és a Nógrád megyei Kisbágyon tartották a vádlottak, a kutyaviadalokat pedig Nyíregyháza közelében rendezték.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés