Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Honvédelem: a haderő készenlétének fokozására utasított a miniszter

| 2022. 07. 13. | 18:51:00
Felgyorsul a kiképzés, több tartalékost hívnak be országszerte.
Honvédelem: a haderő készenlétének fokozására utasított a miniszter
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A honvédelmi miniszter utasítást adott a haderő készenlétének fokozására július 13-án, szerdán. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldalán kiemelte: "korábban soha nem tapasztalt biztonsági kihívások érnek most bennünket", mint például a szűnni nem akaró háború Magyarország közvetlen szomszédságában vagy az ország déli határait "ostromló erőszakos illegális migránsok". Ezekre Európa-szerte mindenki reagál.

Az Egyesült Királyság a haderő mobilizációját jelentette be, Szlovákia rendkívüli állapotot rendelt el, Lengyelország fokozza a készenlétet - sorolta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzáfűzve: "nekünk is fel kell vérteznünk magunkat".

Közölte: "békénk megvédése érdekében" arra utasította Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát, hogy készüljenek fel a haderő készenlétének fokozására.
Ez azt jelenti, hogy a katonák a következő hetekben, hónapokban többet, intenzívebben, nagyobb kötelékekben fognak gyakorlatozni az ország több pontján. Felgyorsul a kiképzés, több tartalékost hívnak be - mondta a miniszter.

"Mindezt családjaink, otthonaink védelme érdekében tesszük. Magyarország védelme a Magyar Honvédség feladata" - közölte.

"Egy korszerű, a kihívásokra azonnal és hatékonyan reagáló honvédség biztosítja, hogy nyugodtak legyenek a nappalaink, békések az éjszakáink" - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, kiemelve: "nekünk Magyarország biztonsága az első!".

Frissítés: kettős biztonsági nyomással - az orosz-ukrán háborúval és az illegális bevándorlókkal - indokolta a Magyar Honvédség készenléti fokozatának emelését a honvédelmi miniszter szerdán Csobánkán, az Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens zárógyakorlatán, sajtótájékoztatón.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte: Magyarország nem várhatja el senkitől, hogy megvédje; magának kell megteremtenie biztonságát.

A magyar hadsereg eddig alacsonyabb intenzitású tevékenységet, békeidőkben szokásos feladatokat végzett. Ezen változtatnak most - mondta. A miniszter közölte: a magasabb készenléti fokozat azt jelenti, hogy a honvédség nagyobb intenzitású gyakorlatozásba kezd. Ebből az állampolgárok annyit érzékelnek majd, hogy egyre több katonát láthatnak a közterületeken - tette hozzá.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés