Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vádat emeltek a motoros halálát okozó traktoros ellen

| 2022. 07. 14. | 12:31:00
A tárgyalást Fehérgyarmaton tartják.
Vádat emeltek a motoros halálát okozó traktoros ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja az ügyészség azt a traktorost, aki nem takarította fel az úttestről az összetört szélvédőjének darabjait, így azokra ráhajtott egy motoros, aki elvesztette uralmát a járműve felett, az árokba csapódott, és a helyszínen elhunyt.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádiratának lényege szerint az elmúlt év júniusában egy szatmári település határában dolgozott a vádlott a traktorjával, amivel egy kultivátort is vontatott. Kora délután elindult hazafelé a traktorral, felhajtott a főútra, ahol kis idő elteltével azt tapasztalta, hogy

a traktor hátsó szélvédője berobbant, ezernyi apró darabra tört szét, beterítette kb. 12 méter hosszúságban az úttest jobb oldali sávját, illetve a vezetőfülkét is. A vádlott megállt a traktorral, vissza is tolatott a helyszínre, de nem szállt ki a járműből, csupán onnan ellenőrizte a történteket, majd hazament.

A KRESZ szerint kötelessége lett volna az úttestre került üvegtörmeléket feltakarítani, de legalább a többi közlekedőt megfelelő jelzéssel tájékoztatni a veszélyről. Mindezt azonban a vádlott elmulasztotta, noha tisztában volt vele, hogy balesetveszélyes helyzetet idézett elő.

Több mint 1 óra elteltével közlekedett ugyanezen az útszakaszon egy motorkerékpáros, legfeljebb 82 km/h sebességgel, nem lépte túl a megengedett 90 km/h sebességhatárt. Ahogy az üvegtörmelékhez érkezett, vészfékezett a motorral, de az elvesztette a stabilitását, nem tudta kikerülni az üvegcserepeket, a járművel felborult. Az irányíthatatlanná vált motorkerékpár előbb az úttesten csúszott, majd nekiütközött egy betonozott kapubejárónak, a motoros pedig belezuhant a kibetonozott aljú vízelvezető árokba zuhant. Hiába viselt bukósisakot és speciális motoros öltözéket, olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott.

Az ügyészség azt indítványozta a vádiraban, hogy a bűncselekmény elkövetését tagadó vádlottat a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre, továbbá pénzbüntetésre ítélje, valamint tiltsa el a közúti járművezetéstől is.

Az ügy tárgyalása a Fehérgyarmati Járásbíróságon lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés