Hirdetés

Újabb nagy záhonyi vasúti beruházás

Szabolcsihir.hu

2022.09.30. 11:41

Újabb nagy záhonyi vasúti beruházás
Heteken belül kezdődhet a kivitelezés (Fotó: Vitézy Dávid/Facebook)

Évtizedek óta nem használt vágányokat tesznek rendbe az áruszállítás érdekében.

Hirdetés

Hirdetés

12,4 milliárd forintos beruházással lehetővé tesszük, hogy a záhonyi átrakókörzeten keresztül tovább növekedhessen az Ukrajnából vasúton hozzánk érkező gabona, szemes termény mennyisége – közölte a közösségi oldalán szeptember 30-án Vitézy Dávid. A közlekedési államtitkár azután írta ezt, hogy előző nap az erről szóló kormányhatározat is megjelent a Magyar Közlönyben. 

– Palkovics László technológiai és ipari miniszterrel az elmúlt hetekben az összes magyar érdekelt féllel (átrakók, teherfuvarozók, MÁV, gabonaszövetség) több alkalommal tárgyaltunk, majd Berlinben két hete az Ukrán Vasutak vezetésével is egyeztettem. A pontos műszaki tartalmi javaslatot ezek alapján dolgoztuk ki a MÁV szakembereivel – olvasható a bejegyzésben. 

Az elvégzendő munkák Záhony állomásra, Záhony rendezőre és Eperjeskére terjednek ki; hosszú ideje nem használt, leromlott állapotú vágányokat újítanak fel kifejezetten gyorsan, hogy minél hamarabb növekedjen az átrakókapacitás (a kivitelezés néhány héten belül megkezdődhet).

Vitézy Dávid azt írta, Lengyelországnak, Szlovákiának, Magyarországnak és Romániának mindent meg kell tennie, hogy vasúton minél több gabona hagyhassa el Ukrajnát. – A forgalom növekedésének sokszor a kirakásra váró vagy éppen már üres vagonok állják útját. Ezért fontos a rendszerváltás előtt sokkal nagyobb árumennyiséget kezelő, de azóta jóval kisebb kapacitással működő átrakókörzet elhagyatott vágányainak rendbetétele. Konkrétan egyes vágányok már járhatatlanok az elmúlt évtizedek kihasználatlansága nyomán. A cél most a lezárt vágányok újra nyitása, teherbírásuk növelése, a rendezővágányokon 20, legfeljebb 40 kilométeres sebesség elérése, a biztonságos és este is végezhető munka feltételeinek biztosítása – közölte.

ZáhonySzabolcs-Szatmár-BeregvasútVitézy Dávid

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés