Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az új erőre kapott vidék – állás Kisvárda területén

| 2022. 11. 29. | 10:31:00
Sikertörténet.
Az új erőre kapott vidék – állás Kisvárda területén
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felívelő pályafutás

Az utóbbi időben egyre több példát említhetünk, ha dinamikusan fejlődő vidéki településeket kell felmutatni. Ide tartozik a hazánk északkeleti csücskében található Kisvárda is, mely egészen szép eredményeket tudhat magáénak ezen a téren.

A Magyarországra vonatkozó különböző statisztikai adatok és kimutatások jellemzően az foglalkoztatottság és az átlagos életminőség témáját is érintik. E faktorokat tekintve pedig sajnos elmondható az, hogy az ország keleti és nyugati fele között elég nagy mértékben nyílt ki az olló az elmúlt évtizedekben. A skála rosszabb végén elsősorban a keleti régiók állnak, melybe Szabolcs megye és környezete is beletartozik. A határmenti vidékek és a megye kisebb településeinek lakosságának életszínvonala és lehetőségei messze elmaradtak az ország fejlettebb részeitől, ez pedig együtt járt az elvándorlással a romló infrastruktúrával és az egyre kilátástalanabb jövőképpel.

Ezért is fontos, hogy olyan sikertörténetek, pozitív példák is felbukkanjanak a színen, mint amilyen Kisvárda is. A megye székhelyétől alig 50 km-re található kisváros elmúlt években, évtizedekben mutatott gyors ütemű fejlődése a régió szintjén mindenképpen páratlan, de országos szinten is megsüvegelendő. A város vezetői és lakosai egyaránt szívügyüknek tekintik otthonuk fennmaradását és a lehetőségek folyamatos bővítését. Ez a helyi és környékbeli lakosság megtartása szempontjából is fontos, hiszen az életminőség javulásával az általános elégedettség is növekszik. Így tehát nélkülözhetetlen, hogy sok állás Kisvárda területén vagy közvetlen környezetében létesüljön, ezzel esélyt teremtve a vidék felszínen maradására.

Új erőre kapott város

Kisvárda története egészen a Honfoglalás koráig vezethető vissza, így még nagyobb teljesítmény, hogy az évezredek viharai sem tudták végzetesen megtépázni és képes volt fennmaradni. Határmenti településként fontos védelmi funkció hárult rá, melyet jól mutat a 15. században épült, mára új funkciót nyert vár megléte is. A település fellendülése a 20. század elejére datálható, amikor is a polgárosodás dinamikus fejlődést hozott. Bankok, ipari cégek, kereskedelmi vállalkozások létesültek Kisvárdán, a lakosságszám pedig rövid időn belül az ötszörösére nőtt. Ez a fajta kirobbanó fejlődés némiképp párhuzamba állítható az elmúlt évek sikereivel. A világháború utáni visszaesést az 1970-ben elnyert városi rang kezdte kompenzálni, melynek hozományaként újabb vállalkozások, ipari üzemek létesültek.

Számos állás Kisvárda várossá alakulásához köthető tehát, de a fejlődő tendencia ma is folytatódik. A város a régió egyik fontos gazdasági központja. Az itt működő szeszgyár, az erős elektronikai ipar és a különféle gyártó cégek komoly mennyiségű munkaerőt képesek alkalmazni. És bár ennek köszönhetően sok állás Kisvárda ipari szereplőihez kötődik, nem kizárólag e cégek nyújtanak lehetőséget a helyi és környékbeli lakosság számára. A kultúra szintén szerves részét képezi a város életének. A várban működő színház és az évente megrendezésre kerülő színházi találkozó miatt jelentős számú állás Kisvárda kulturális életéhez kapcsolódik. Emellett persze a turizmus is jelentős szerepet kap, hiszen a várfürdő, a strand, a város és a környék egyéb látnivalói miatt sokan látogatnak el erre a vidékre. A határ közelsége pedig további lehetőségekkel bővíti a kínálatot.

Helyben és távolról

Ahogy más fejlődő városokban, úgy itt is ugyanúgy megvannak a helyi intézmények, vállalkozások által kínált álláslehetőségek és persze a már említett számos állás Kisvárda nagyobb ipari szereplőinél. A város számára természetesen az a fontos, hogy a lakosságszám ne csökkenjen, képesek legyenek megtartani azt az emberanyagot, amely a vidék fejlődésének záloga. És bár az álláslehetőségek összesített listája meglehetősen nagy, még az sem elképzelhetetlen, hogy egy-egy állás Kisvárda határaitól messzebb érhető el. Ez ugyanakkor nem jár szükségszerűen együtt azzal, hogy arrébb is kell költöznie a helyi munkavállalóknak. Mivel a cél a lakosság megtartása, a különféle távmunka lehetőségek mindenki számára előnyösek lehetnek.

Az álláskereséskor nem muszáj Kisvárda álláspalettájára támaszkodni, hiszen sok, országosan bárhonnan végezhető munka bukkan fel a portálokon. Ezek jellemzően online végezhető vagy épp területileg különféle helyeken végezhető állások. E lehetőségek mindenki számára kedvezőek lehetnek, akik nem szeretnének egy új munkahely miatt messzebbre költözni, hanem ragaszkodnak ahhoz, hogy saját városukban folytassák életüket. Az állások kisvárdai palettája egyébként is széles, de e lehetőségek tovább tágítják a horizontot. A város számára pedig azzal a hatalmas előnnyel járnak, hogy egyre több és több lakosukat képesek megtartani, ezzel is biztosítva a város a régió virágzó jövőjét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés