15 perc hírnév

2015.11.05. 16:32

15 perc hírnév

Hivatali bakikkal is be lehet kerülni a történelembe.

Hirdetés

Hirdetés

Elhunyt Günter Schabowski, az NDK egykori funkcionáriusa, akinek melléfogása vezetett a Berlint átszelő betonfal leomlásához; úgy tűnik, olykor hivatali bakikkal is be lehet kerülni a történelembe. A keletnémet kormány tájékoztatáspolitikáért felelős titkára félremagyarázott nyilatkozattal késztette az embereket arra, hogy tömegesen tóduljanak a Bornholmer Strasséhoz, ahol azután a határátkelőhely megdöbbent őrsége megnyitotta előttük a sorompót.

A történelmi fordulatra 1989. november 9-én került sor; a német és a külföldi sajtó képviselői előtt Schabowski ismertette az NDK kormányának a külföldi utazások megkönnyítését szolgáló határozatát, amely szerint a polgárok előfeltételek nélkül kérvényezhetnek vízumot a kiutazásra. Az engedélyeket rövid idő alatt állítják ki a rendőrség kerületi hivatalai; a kilépés az NDK, az NSZK és Nyugat-Berlin bármelyik átkelőhelyén történhet – ismertette a döntést a politikust. Elhangzott azonban a végzetes vagy inkább pozitív történelmi fordulatot hozó kérdés: mikor lép életbe a szabály? Schabowski, aki személyesen nem vett részt a kormányülésen, bizonytalanul belelapozott az előtte fekvő iratokba, és tétovázva kijelentette:

„Tudomásom szerint… azonnal, haladéktalanul.”

A világszenzációnak számító hírt elsőként a Reuters ügynökség közölte, és perceken belül minden jelentős távirati iroda követte; az Associated Press már egyesen határnyitásról beszélt. Mondani sem kell, pillanatok alatt kelet-berliniek tízezrei özönlöttek a határátkelőkhöz, ahol, mint már említettük, az ijedt és tanácstalan határőrök, friss utasítás híján, no meg a tömeg nyomására megnyitották az első átkelőt; másutt csákánnyal, kalapáccsal, puszta kézzel kezdték bontani a falat.

Hasonló baki nálunk is megesett. I. Ferenc József emlékezetes hadüzenetét („Mindent megfontoltam, mindent meggondoltam…”) a szerkesztőségek már napokkal korábban megkapták, benne a szigorú – pro domo – meghagyással: „1914. július 28-i megjelenésre!” Az egyik kisebb redakció szerkesztője azonban – a szokásos kapkodás (vagy a szokásosnál nagyobb snapszfogyasztás) következtében – véletlenül egy nappal korábban tette be a lapba az ultimátumot; a legenda szerint az ottani mozgósítás az ő kirúgásával kezdődött.

A híres tévedésért Günter Schrabowskit is számtalan kritika érte a további évek során, hiszen a kormányhatározatot Kelet-Berlin csak másnap akarta nyilvánosságra hozni. Mellette szól viszont, hogy a sajtókonferencián a Központi Bizottság három másik tagja is jelen volt, anélkül, hogy kísérletet tettek volna a kijelentés kiigazítására. Az újraegyesítést követően a politikai bizottság tagjai ellen indított perben Schabowski volt az egyetlen, aki bevallotta, szégyent érez a fal mentén megöltek miatt, akiknek utódaitól bocsánatot is kért. A bíróság 1997 augusztusában háromévi börtönbüntetésre ítélte, de ennek csak egy részét töltötte le, miután a berlini főpolgármester megkegyelmezett neki.

Schabowski több szívinfarktus és agyvérzés után a napokban távozott el 86 évesen.

SzN

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ajánljuk még