A történelem leggazdagabb emberei

2015.08.11. 13:10

A történelem leggazdagabb emberei

Nem elég összevetni két bankszámlát.

Hirdetés

Hirdetés

A híres amerikai iparmágnás John D. Rockefeller vagy a fél világot kifosztó Dzsingisz kán volt a gazdagabb? Vajon labdába rúg-e mellettük Bill Gates, a ma élő legvagyonosabb üzletember? A történelem szupergazdagjait sokan sokféleképpen rangsorolták már, most az amerikai Time magazin próbált listát állítani, rávilágítva, hogy egyáltalán nincs könnyű dolga a szintén amerikai Forbes magazinnak sem, amikor közzéteszi a leggazdagabb emberek névsorát.

Mi számít vagyonnak?

Természetesen nem elég összevetni két bankszámlát, először is meg kell határozni, mi számít vagyonnak. A részvények, ingatlanok, járművek például nyilvánvalóan igen – de a Forbes szerint egy állam termelésének uralása nem. Érthető módon, ha a kutatást időben is kibővítjük, és az egész történelemre alkalmazzuk, még nehezebb a dolgunk. Nemcsak azért, mert kevesebb a rendelkezésre álló adat, és az inflációval is számolni kell, de azért is, mert a pénzen egészen mást lehet ma megvásárolni és mást korábbi időkben. A Time szemléletes példájával élve, lehet, hogy egy középkori király dúsgazdagnak számított, ám romló fogaival mit sem tudott kezdeni, míg manapság egy fogkefe nem számít éppen luxuscikknek. Az amerikai magazin ezeket a különbségeket is szem előtt tartva, gazdasági és történelmi szempontból egyaránt közelítve próbálta neves közgazdászok és történészek bevonásával megbecsültetni, ki lehetett a valaha élt tíz leggazdagabb ember.

A "bronzérmes"

Kezdjük a dobogó legalján. A Time szerint a bronzérmes az 1067-től 1083-ig Kínát uraló I. Sen Cung császár volt. Ebben az időszakban a távol-keleti ország adta a világ összes bruttó hazai termékének (GDP) 25-30 százalékát, és mind technológiájában, mind adórendszere szempontjából megelőzte Európát. Az uralkodó tehát – akinek idején a reformok, például a parasztoknak adott olcsó hitel tovább növelték az állam bevételeit – egyrészt óriási gazdasági erő felett rendelkezett, másrészt a befolyó bevételeknek hála udvara is rendkívüli vagyonnal bírt.

Augustus billiói

A dobogó második fokán még messzebbre kell mennünk az időben, egészen Kr.e. 63-ig, ekkor született ugyanis Augustus római császár. A kutatók itt is hasonló indoklással szolgáltak: ekkor a Római Birodalom adta a világ GDP-jének nagyjából harmadát, amely fölött egyetlen ember, a császár rendelkezett. Augustusnak ráadásul személyes befolyása is óriási volt, a birodalom gazdaságának mintegy ötöde közvetlenül az ő kezében volt, sőt, lényegében egész Egyiptomot ő birtokolta. Mai pénzre átszámítva ez 4.6 billió dollárnak (átszámolni is nehéz: 1.3 billiárd forintnak, azaz a 13-as után még 14 nulla következik) megfelelő vagyont jelentett.

Mali ura az első

Ha azt hinnénk, hogy valakit, aki egy egész országot birtokol, nem lehet lepipálni, hát tévedtünk, nem mindegy ugyanis, milyen gazdag az az ország. A tudósok egyöntetű véleménye szerint az aranyérem így – stílszerűen - a Mali Birodalom urának, az 1312-37-ig uralkodó Musza manszának (a mansza szó királyok királyát jelenti) a nyakába került. Az egykori nyugat-afrikai birodalom ugyanis nemcsak sóval látta el a fél világot, de bővében volt aranynak is. Az uralkodó olyan mérhetetlen gazdaságot halmozott fel, amit még leírni vagy mással összehasonlítani is nehéz – mondják a kutatók. Hadserege több százezer főt tett ki, udvartartásában több tízezer rabszolga volt, számolatlanul szórta a pénzt, mecseteket épített, mégsem fogyott ki soha az aranyból. Jól szemléltetik gazdagságát a róla festett képek: aranytrónon ül, aranyjogarral a kezében, aranykoronával a fején, mellette egy arannyal telt aranykupával. Halála után mesés gazdasága hamar odalett, Mali pedig ma a világ legszegényebb országai közé tartozik.

Időben közelebb

A Time dobogójának legfelső fokain régi történelmi személyek állnak, de a tízes lista néhány tagja azért közelebb áll hozzánk időben. Az ötödik helyre sorolják például Sztálint – bár nem személyes vagyona, hanem a Szovjetunió gazdaságának uralása, tehát hatalma folytán. A hatodik helyen áll továbbá Andrew Carnegie, aki talán kevésbé számít közismertnek, pedig valószínűleg minden idők leggazdagabb amerikai acélipari mágnása. Az 1919-ben elhunyt dúsgazdag milliárdos vagyonát átszámítva 372 milliárd dollárra becsülik, s nem sokkal marad el tőle híres kortársa, az amerikai olajtermelést uraló John D. Rockefeller sem. Ma élő pénzemberként egyedül Bill Gates került fel a listára, aki az utóbbi években ismét visszakerült a leggazdagabbak trónjára 78.9 milliárd dolláros vagyonával.

Végül, hogy teljes legyen a rangsor: a negyedik helyezett I. Akbar indiai uralkodó, a nyolcadik Hódító Vilmos unokaöccse, Alan Rufus (Vörös Alan), míg a tizedik Dzsingisz kán.

SzN.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ajánljuk még