A vörös amazon

2015.08.25. 15:13

A vörös amazon

Veszélyes asszony a politikus mögött.

Hirdetés

Hirdetés

Vörös Bettynek hívja a most leköszönt baloldali görög kormányfő, Alekszisz Ciprasz feleségét a brit konzervatív napilap, a The Telegraph, sőt olvasói Európa harmadik legveszélyesebb női személyiségének tartják. Perisztera (Betty) Baziana neve ennek ellenére nyilván azért nem mond semmit, mert a most leghíresebb görög politikus felesége nemhogy nem keresi, egyenesen kerüli a nyilvánosságot, és családanyai feladatait állította előtérbe két fiúgyermekük, az ötéves Pavlosz és a hároméves Orfeasz születése óta.

Perisztera most 41 éves, és bár neve görögül galambot jelent, de mi sem áll távolabb tőle, mint a galamblelkűség. A két fiatal, a Thesszália egyik falujából, Kardicából érkezett Betty és a szintén 13 éves, de athéni Alekszisz 1987-ben ismerkedett meg egy fővárosi gimnáziumban, és azóta, 28 éve elválaszthatatlanok. A később kiváló szónoki képességeit is bizonyító Ciprasz állítólag neki köszönheti politikai indíttatását, mert Betty már itt rávette, hogy lépjen be ő is a Görög Kommunista Párt (KKE) ifjúsági szervezetébe.

A serdülő Ciprasz még inkább lelkesen röplabdázott, a futballban meg a Panathinaikosznak szurkolt, és az iskolában Elvis görög hasonmásaként emlegették. 16 évesen, 1990-ben mindketten részt vettek a diáklázadásban, amely három hónapig tartotta sakkban Konsztantinosz Micotakisz jobboldali kormányát az oktatási miniszter ellentmondásos rendelkezései miatt. Az egyetemen Alekszisz az építőmérnöki pályát, apja foglalkozását választotta, Bettyből viszont villamos- és informatikus mérnök lett. A diáklányt egyúttal egy merevlemez ellopásával vádolta meg szakdolgozatának témavezetője, és öt évig húzódó csúnya per lett belőle, csakhogy a professzor emberére akadt Bettyben. El kellett fogadnia, hogy alulmaradt, mert Zoi Konsztantopulu személyében olyan harcos ügyvéd segített Periszterának, aki ma a parlament elnöke, és férjének újdonsült ellenlábasa a kormányzó Sziriza pártban.

Ha hinni lehet a francia Paris Match értesüléseinek, Ciprasz Párizsban bevallotta a francia államfőnek a július eleji, megszorításellenes népszavazás előtt, hogy nagyon tart feleségétől, mert sokkal baloldalibb, mint ő. Kapcsolatukat csak pártjuk „áldotta” meg, mert mindketten ateisták. (A kisebbik fiú, Orfeasz második keresztneve Erneszto, mert édesanyja rajong Che Guevaráért). Ám az idei ortodox húsvét egyik szertartásán Bettyt férje mellett lehetett látni, amint nem túl nagy meggyőződéssel tart gyertyát a kezében, mert pontosan tudják, hogy az egyháznak még mindig mekkora a tekintélye az országban.

A természetes szépségű Vörös Betty nemcsak a nyilvános közéletet kerüli tudatosan, beköltözni sem volt hajlandó a görög kormányfők rezidenciájába, inkább maradt az athéni Kipszeli külvárosban, a bevándorlók között. Hét hónapja választották meg férjét kormányfőnek, de január vége óta csupán egyszer, áprilisban kísérte el Moszkvába. Emanuela Sziradaki újságírónő a minap joggal állapította meg Ciprasz és a 80-as évek szintén karizmatikus, de szocialista elődje, a néhai Andreasz Papandreu házaséletéről: Betty és Alekszisz tartós kapcsolata üdítő a javíthatatlan szoknyavadász háromszoros kormányfőhöz képest.

Szalmási Nimród

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ajánljuk még