Bevadult véglények: rasszista vád

2015.09.11. 16:19

Bevadult véglények: rasszista vád

Fekete kontinens feketék nélkül?

Hirdetés

Hirdetés

Arra ugye emlékszenek, amikor néhány hete Svédországban egy kolumbiai bevándorlóból lett politikai aktivista felháborodott a gyógyszertárakban kapható sebtapasz színén, mert szerinte a világos színű sebtapasz a fehér bőrnek megfeleltethető, következésképp „rasszista megkülönböztetés”, hogy a sötét bőrűek is csak ezt használhatják. Ahogyan fogalmazott: „… nekem és más sötét bőrűeknek ez azt üzenetet hordozza, hogy minket itt nem vesznek figyelembe”.

Nem kell már sokat várni, hogy még néhány ehhez hasonló nyilatkozat után a népakarat hatalomra juttatja a Svéd Demokraták pártját, és akkor a jeles bloggert és migránstársait kitüntetett figyelemmel fogják majd kezelni. Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy az életnek vannak olyan területei, ahol a politikai korrektséget már nem kérik ilyen vasszigorral számon, alaposan tévedünk. Napjaink sokak által kedvelt popdívája, Taylor Swift egy új dallal jelentkezett, Wildest Dreams (Legvadabb álmok) címmel, de az ehhez forgatott videoklip azonban néhány agyatlan szerint valójában rasszista üzenetet közvetít.

Az egyébként meglehetősen egyszerű klip szerelmes daloknál megszokott romantikus történetet mesél el. Az ötvenes évek gyarmati Afrikájában egy forgatáson a színésznő, akit Taylor Swift alakít, viharos kapcsolatba bonyolódik filmbéli partnerével, majd visszatérve otthonába (talán Hollywoodba) szerelmük szomorú véget ér. A „legvadabb álom” színhelye tehát szimbolikusan egy afrikai szavanna, a rendező pedig fel is sorakoztat minden sztereotípiát, ami csak a kontinensről eszünkbe jut: oroszlánt, zsiráfot, zuhogó vízesést, naplementét és khaki színbe öltözött embereket. Csak éppen – figyelem! – színes bőrűeket nem.

Fekete kontinens feketék nélkül, miközben mosolygó fehérek a boldog gyarmati időket idézve önfeledten pezsgőznek. (Természetesen a mindent figyelő ráérőknek akadna más érve is; ha a háromperces filmecskékben nyüzsögnének a feketék, akkor a vád az lenne, hogy az alkotás erősíti az Afrikával kapcsolatos sztereotípiákat.)

A megtámadott Grammy-díjas direktor Joseph Kahn persze megdöbbent és védekezésre kényszerült; mint mondta, a klipben igenis feltűnnek feketék, és hogy nem sokan, annak egyáltalán nem a rasszizmus az oka. Szerinte a történet egy szerelmet mesél el, és nem vállalkozik a gyarmati Afrika bemutatására. ezt kár is megkövetelni tőle. Nem véletlen, hogy számos színes bőrű kiállt Kahn és persze Taylor Swift mellett, a botrány pedig részben még ingyenreklámot is csinált a dalnak, a legnépszerűbb videómegosztón több mint 45 milliószor nézték meg a klipet. Az énekesnő ráadásul bejelentette – még a kritikák előtt – hogy a videóból származó bevételeket egy afrikai vadakat mentő alapítvány számlájára utalja el

Az önjelölt jogvédők rosszallását egyébként már máskor is kivívta az énekesnő. Táncosaival a Shake it off (Rázd le!) című dalának videoklipjében ugyanis többféle stílusban táncolnak. Így például Swift kizárólag fehér lányok között balettozik, majd a főleg feketék körében népszerű úgynevezett twerking (erőteljesen szexuális elemeket, köztük a fenékrázást is beépítő stílus) és hip-hop tudását is megcsillantja. Következik a tízezer dolláros kérdés; mit kifogásoltak a fanyalgók? Nem fogják kitalálni, az énekesnő ráerősített a sztereotípiákra, amik ezekhez a táncokhoz kötődnek.

SzN

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ajánljuk még