Péntek 13-ra: debreceni templomosok, figyelem!

2015.11.13. 17:51

Péntek 13-ra: debreceni templomosok, figyelem!

Lepedőakrobataként emlegették, de naggyá tette az országát.

Hirdetés

Hirdetés

Szép Fülöpről még a legújabb kutatások tükrében is csak annyit tudunk, hogy szép volt, meg hogy Fülöp, akit a franciák királyként alkalmaztak odahaza 1285 és 1314 között. Arról még kevesebbet, hogy központosított hatalmat épített ki, és még a római pápát is tömlöcbe vetette, amikor a szentatya kritikával illette uralkodói stílusát (ma úgy mondanánk: beszólt neki).

Magánéletében is színes volt Fülöp, országlása alatt egyvégtében a nőket hajtotta. Amolyan lepedőakrobataként emlegették, cselédtől a grófnőig mindenkit megkörnyékezett, féltékeny feleségét pedig, ha úgy alakult, az udvar szeme láttára elverte, mint a kétfenekű dobot. Hódításai és államigazgatási reformjai révén Szép Fülöp rövid időre Európa vezető hatalmává tette Franciaországot.

A menedzser típusú uralkodás nyomán persze gyorsan kiürült a kincstár, mire Fülöp azt az áthidaló megoldást találta ki, hogy az egyház mellett alattvalóit is súlyosan megadóztatta, a pénzpiacon kavaró zsidóságot pedig nemes egyszerűséggel kizavarta az országból. Végül a jómódú templomos lovagrendre vetett szemet: koholt vádakkal (hitetlenség, homoszexualitás, eretnekség, stb.) pert indított ellenük, s mikor rájuk bizonyította a „bűnösséget”, feloszlatta a rendet, a vagyont elkobozta, a vezetőket pedig máglyán megégettette. (Állítólag személyesen gyújtott alájuk…)

Mindez 1307. október 13-án, pénteken történt. Innen a „péntek, tizenharmadika”-féle frász. Bár a templomosok száma – különösen térségünkben - rohamosan gyérül, mi időben szóltunk.

SzN

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ajánljuk még