Viharvert örökség

2015.04.27. 19:06

Viharvert örökség

Belépés csak saját felelősségre! – figyelmeztetnek ma a táblák Nürnbergben, a szebb napokat is látott Zeppelin-mezőnél.

Hirdetés

Hirdetés

A tizenkét futballpályányi terület jobbára üresen kong, a lelátókat belepte a moha, a falak omladoznak, az egyik oldalon graffitikkel dekorált gördeszkás fél cső árválkodik. A tér leggyakoribb vendégei a turisták, akik évente 150-200 ezren is megfordulnak itt; igaz, látnivaló nem sok van. Az egyetlen használatban lévő épület a Colosseumot idéző egykori, félkész kongresszusi csarnok, amelynek a helyén most múzeumként és koncertteremként is működő dokumentációs központ állít emléket az egykori náci felvonulásoknak. A világ legnagyobb sportlétesítményének tervezett német stadionból viszont még ennyi sem maradt.

A 405 ezer férőhelyesnek szánt gigászi pálya építése végül a II. világháború kitörése miatt csak az alapozásig jutott el. Erre azonban már csak a fűvel benőtt domboldal emlékeztet; a kiásott gödröt ugyanis feltöltötte a talajvíz, ezért egy tó található a helyén. A mesterséges tavat ráadásul a háború után a romok és más ipari hulladékok lerakatának használták, így a vize erősen mérgező lett, komoly környezetvédelmi okozva a városnak. A Zeppelin-mező tribünjének tetejéről az amerikaiak 1945-ben lerobbantották a hatalmas horogkeresztet, a márványlapok megfakultak és elszürkültek, a felvonulási teret visszahódította magának a természet, így manapság élénk fantázia kell a történelmi hangulat elképzeléséhez. Pedig az Albert Speer tervei alapján 1933-ban elkészült, a nemzetiszocialista párt nagygyűléseinek otthont adó Zeppelin-mező lelátóin egykor hetvenezer, összességében a téren pedig akár kétszázezer ember is elfért egyszerre, hogy meghallgassa a tribünön szónokló Führert. Ezeken az alkalmakon az egész zsúfolásig telt környék horogkeresztes zászlókba öltözött, s több száz reflektor fényével növelték a vizuális hatást, a nürnbergi felvonulás így a náci propaganda és a Hitler-kultusz egyik szimbólumává vált.

Hitler főépítésze, Speer önéletrajzi könyvében arról vallott, hogy a Harmadik Birodalom épületeit szándéka szerint úgy tervezte, hogy több száz, de akár ezer évig is álljanak. Az óriási méretek ellenére nem voltak kivételek ez alól a Zeppelin-mező épületei sem, a II. világháború kitörése miatt elmaradó felvonulásokkal együtt azonban a tér is funkcióját vesztette, és lassan feledésbe merült. Az azóta eltelt évtizedek bebizonyították, hogy a beton- és téglaalappal borított márvány pedig nem éppen időtálló a németországi időjárási körülmények között. Az épületek már a hatvanas években sem örvendtek túl jó állapotnak, azóta pedig jobbára csak toldozták-foldozták őket, hogy legalább életveszélyesek ne legyenek. Felújításuk többször is szóba került, 2009-ben ennek költségeit 60-75 millió euróra saccolták; Nürnberg azonban azt szeretné, ha az összeget nem egyedül kellene állnia. Korábban felmerült az is, hogy az építészeti emléket a világörökség részének nyilvánítsák, ami automatikus támogatással ugyan nem jár, de a turisták figyelmével igen, és az állammal is kedvezőbb pozícióban lehetett volna alkudozni.

Az évek óta húzódó vita továbbra is tart, várhatóan csak jövőre kerülnek a költségvetés asztalára a felújítási tervek. Ezek persze nem csupán visszaállítanák régi formájába a teret, az esztétikai javításon kívül tartalommal is megtöltenék, és a múlttal való szembenézést szorgalmaznák, például a náci bűnök múzeumát nyitnák meg itt. A probléma azonban csak részben anyagi, másrészről inkább elméleti. A város igazi kérdése az, hogy szabad-e ápolnia egy olyan épületegyüttest, amely minden ízében a náci múlthoz kötődik. Az ötlet kritikusai szerint nem, a Zeppelin-mező ugyanis a mai napig Hitlert és a szabadság eltiprását jelképezi. A felújítás ellenzői között van egyébként Speer fia is – szintén Albertnek hívják. és ugyancsak építészeti pályára lépett - , aki azt mondta, abszurd ötletnek tartja, hogy a világörökség része legyen egy olyan terület, amely egy tragikus időszak emlékét őrzi; bár az építmények lebontását sem támogatta.

SzN

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ajánljuk még