Hirdetés

Pablo Escobar felemelkedése és bukása - sorozatajánló a karanténra

2020.04.13. 10:02

Pablo Escobar felemelkedése és bukása - sorozatajánló a karanténra
Pablo Escobar és Wagner Moura

Megöletett rendőrt is, politikust is, ha rossz szemmel néztek rá.

Hirdetés

Hirdetés

Nem tudjuk, hová fut ki a koronavírus-járvány, de a karantén idejét értelmesen, vagy legalábbis minőségi néznivalóval is el lehet tölteni, csak éppen internet és áram legyen. Két évtized együttélés után sok magyar házasságban a koronavírus a legkisebb rossz, ami történhet, ezért most különösen fontos, hogy mindenki kösse le magát, merüljön el valamiben a családi béke érdekében. A könyvolvasás ma már sci-fi, szobafogság esetére így könnyebb, vizuális kikapcsolódást ajánlunk, szigorúan szubjektív alapon. Sorozatajánló a járvány idejére!

Narcos, 2015, Netflix

A kokainbáró Pablo Escobarról sok film készült, a spanyol Oscar-díjas házaspár is feldolgozta nemrég a történetét, de az feledhető produktum, vagyis ha sokáig tart még a karanténos időszak, akkor egy szürke estére éppen jó lehet, mert Penélope Cruzra mindig jó nézni, gyerekei apjára, Javier Bardemre szintúgy. A Narcos azonban más kávéház. A Netlixet is joggal lehet szidni a kommersz sorozatai miatt, de az Escobar-sztorival olyat tett, amire a minőségi televíziós tartalomgyártás ásza, az HBO is csak ritkán képes.

A Narcos – az eredeti, mert már folytatás és több variáció, például európai is készült belőle –  a véreskezű drogbáró felemelkedését és bukását mutatja be akciódúsan, mégis dokumentarista pontossággal és érdekességgel, szájbarágósan, narrátorral. Nevezhetjük történelmi dokumentumnak is, mert a hetvenes éveknél kezdünk, majd a kilencvenes években járva ér véget a medellini kartell, illetve annak alapos bemutatása, és egyébiránt azok az idők ma már a Z-generációnak tényleg történelem.

A sorozatrajongóknak pedig az történelem, hogy a Narcost már öt esztendeje, 2015-ben tűzte műsorára a Netflix. No de nem mindenki sorozatjunkie!

Korábbi sorozatajánlóink:
Fauda  zsidó és arab egymás vérét ontja
Drót – Amerika sötét oldala
Róma – Sok vér és szex, a köztársaság bukása
Sírhant művek  Halottaskocsival is lehet gimibe járni
Kalifátus  Magyar nőknek és férfiaknak elrettentésül

Vágjunk a közepébe! A Narcosban olyan kegyetlen bűnözők elevenednek meg, hogy hozzájuk képest a szicíliai Cosa Nostra maffiózóit szentté kéne avatni, vagy legalábbis felfesteni őket a Sixtus-kápolna mennyezetére. Itt a Capo di tutti Capi, azaz a főnökök főnöke, a pszicho- és szociopata Pablo Escobar gátlás nélkül építi fel a hatalmát, mert nem is köti semmi családi tradíció, Kolumbia nem Itália, és az USA-val zajló kokainbiznisz újdonság és mindennél jövedelmezőbb. Az Egyesült Államok általa kezdi habzsolni a fehér port, ez teszi őt a világ egyik leggazdagabb emberévé, sok amerikait pedig emberi ronccsá, vagy éppen halottá. Többen távoznak az örök vadászmezőkre túladagolás miatt egy nap alatt, mint most a koronavírus által összesen, nem csoda, hogy a Fehér Ház első számú közellenségnek minősíti.

Hatalma csúcsán a világon forgalmazott kokain 80 százaléka Pablo Escobartól származott, és azt az amerikaiak szippantották fel.

Ellentmondásokkal is szembesülünk, mert Kolumbia és a világ első számú narcotraficantéját is anya szülte, aki egyszer csak „fényt kap”, és Teréz anyát játszik. Miközben több ezer (!) embert gyilkoltat meg évente – kedvükre vadászhatnak rendőrökre a sicariók (bérgyilkosnak), és még pénzjutalom is üti a markukat –, lakótelepet építtet a szegénysorsú medellieneknek, akik simán beválasztják a törvényhozásba, és még a gyereküket is Pablónak nevezik el. Akkora a kultusza, hogy becsajozik egy hullákkal teli szeméttelepen, az ünnepelt tévésztár, Virginia Vallejo ott adja neki oda a szívét, később pedig fehér lepedőkön a testét is. Ebből a love story-ból is kapunk hiteles ízelítőt. Nincs happy end a végén.

Eredeti hullák!

Egy kattintásra minden elérhető Pablo Escobarról az interneten, és a Narcos nem is akar újat mondani, „csak” megmutatja egy gonosz tündöklését, de ahogy tálalja, az nagyot üt az emberben a kanapén. A dokumentarista jelleget számos eredeti felvétel erősíti, és ugyebár semmi nem lehet hitelesebb, mint az eredeti:

nem mű az a vér, az a hulla, hombre, hanem igazi!

Így zúdítja ránk a kegyetlen kolumbiai valóságot a Netflix. Mentségére szól, hogy feltárja nekünk az igazak önfeláldozó, kitartó munkáját, az amerikai ügynökökét, a helyi rendőrségét, a tisztességes politikai szereplőkét is. Sejthetik, többeknek nem a természetes halál jutott osztályrészül. Foglalkozási ártalom.

Igazán jó színészek vonulnak fel a jó oldalon is, de az Escobart alakító, a sorozat kedvért kolumbiai akcentussal spanyolul is megtanuló brazil, Wagner Moura neve rögzült leginkább, mert a pofa egyszerűen zseniális!

Cs. Bereczki Attila

drogsorozatNetflix

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés