Hirdetés

Az új Sikoly gátlástalanabb és véresebb

civishir.hu

2022.01.24. 08:43

Az új Sikoly gátlástalanabb és véresebb

Méltó az elődökhöz.

Hirdetés

Hirdetés

Tizenegy év után tért vissza a nagy sikerű Sikoly-sorozat, immár az ötödik részével. Hivatalosan viszont ez nem folytatás, hiszen – az 1996-os alkotáshoz hasonlóan – csak Sikoly a címe. Önmagában ez a tény is felvethet kérdéseket, de a franchise mindig is az önreflexivitásával emelkedett ki, sőt, az első rész a slasher (a horror egyik alműfaja, amelyben szúró eszközzel támad a gyilkos) egyik megújítójának számít.

A második rész a folytatásokra, a harmadik rész a trilógiákat befejező részek filmes elemeire, sablonjaira utalgatott lépten-nyomon. A negyedik rész a 2000-es és 2010-es évek egyik legnagyobb trendjére, a remake-hullámra tett egy kikacsintást, a franchise-hoz megszokottan igencsak okosan, éles szemmel és kellő öniróniával. A mostani, 2022-es Sikoly pedig méltó módon illeszkedik a szériába.

Az új rész az elsőhöz és a negyedikhez hasonlóan Woodsboróban játszódik, ahol megtámadnak egy lányt, Tara Carpentert (Jenna Ortega). Tara túléli a támadást, kórházba kerül, ahová nemsoká megérkezik a nővére, Sam (Melissa Barrera), akivel öt éve nem találkozott. Miután Samet is megtámadják, ő és a barátja, Richie (Jack Quaid) elkezdenek nyomozni, amihez Dewey Riley (David Arquette) segítségét kérik. A nyomozás felbolygatja a régmúlt történéseit.

Az új Sikoly amilyen szemérmetlenül másolja le az 1996-os film jeleneteit, legalább olyan magas színvonalon képes azokon csavarni egyet. Az alkotást elnézve felvetődhet bennünk számos ponton, hogy ezt már láttuk valahol, azonban az alkotók mindig tudnak meglepetést nyújtani. Ahogy pedig azt a franchise-tól megszoktuk, állandó jelleggel reflektál a saját létezésére, valamint lényegében elemzi a saját helyét a szériában.

Ezt több fronton éri el: a cselekményszövés, a jelenetépítés, valamint szövegkönyv révén. Utóbbi arra vonatkozik, hogy a szereplők a film egy adott pontján elkezdik felfejteni a helyzetüket, elkezdik kitalálni, kit akarhat megölni következőként a gyilkos. Itt a film Mindy (Jasmin Savoy Brown) karakterén keresztül próbálja meg meghatározni a szerepét a franchise-ban. Az új Sikoly egy requel, aminek nagyjából úgy foglalható össze a lényege, hogy az 1996-os Sikoly megmaradt törzsgárdáját összehozták egy új, fiatal csapattal, amely kissé felújítva újraéli a 25-26 évvel ezelőtti eseményeket, valamint újra feltűnik a maszkban öldöklő gyilkos is.

A 2022-es Sikolyt már nem az első négy részt rendező Wes Craven készítette. A 2015-ben elhunyt direktor helyett az Aki bújt, aki nem című (Ready or Not, 2019), fekete humorral átitatott filmet jegyző rendezőpáros, Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett dirigálta. A fenti okok miatt is látszódik, tisztelettel nyúltak az alapanyaghoz, mégsem szolgai módon. Kreatívan játszanak a nézői elvárásokkal, és változtatnak jó érzékkel olyan elemeken, amelyek addig megszokottak voltak a Sikoly-filmekben.

A rendezőpáros rendkívül feszült hangulatot képes teremteni, amit jól old a humor; ez egyébként a korábbi részeknek is szerves elemét képezte. Mégis, ezt létrehozni egyrészt nem könnyű, másrészt 2022-ben érdekesen tálalni talán még nehezebb. A direktorok azonban megoldják, amivel tökéletes hangulatot teremtenek, egyszerre idézik fel az első részt, de képesek valami újat nyújtani. A vérmennyiségben és a gyilkosságok brutalitásában például biztosan újat hoztak, mivel ezek sosem voltak ennyire naturálisak a szériában.

Az új Sikolyban emellett nagyszerűen működik a whodunnit (vagyis az az aspektusa egy filmnek, hogy ki követi el a gyilkosságokat) – gyakorlatilag nincs olyan figura, akit a néző ne tudna potenciális gyilkosként elképzelni. Meg kell dicsérni a leleményes forgatókönyvet is, amely ügyesen időzíti a fordulatokat, ráadásul ezek egy csöppet sem kiszámíthatók, sőt, még az edzettebb Sikoly-rajongók számára is hordozhatnak meglepetéseket.

Ha már rajongás: az új film bátran szorítja háttérbe a régi szereplőket, mégis elegendő játékidőt ad a régi főhősnek, Sidney Prescottnak (Neve Campbell), Gale Weathers-nek (Courtney Cox) és Dewey Riley-nak. Az új szereplők – Melissa Barrera és Jenna Ortega – pedig kifejezetten jó alakítást nyújtanak, az érzelmes jeleneteikben főleg jól működtek együtt.

A 2022-es Sikoly talán legnagyobb érdeme az, hogy fel sem tűnik, nem a kiváló horrorrendező, Wes Craven jegyzi. Valószínűleg ennél nagyobb dicséret nem jár az új filmnek.

Gaál Csaba

filmkritikaSikoly

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés