Hirdetés

Ez nem Hamlet, hanem Amleth; tőmondatokban beszél, és öl

2022.05.19. 12:27

Ez nem Hamlet, hanem Amleth; tőmondatokban beszél, és öl
(Fotó: The Northman)

Nyíregyházán is megtekinthető már a The Northman.

Hirdetés

Hirdetés

Nagy divat újabban a vikingezés a filmes világban. A History Channel epikus sorozata után a Netflix is elkészítette a maga eposzát Vikingek: Valhalla címen, és ott van minden idők legjobbja, a Norsemen, amely stílusában merőben más, mint a többi, mert „píszí” vikingek hetero- és homoszexuális kalandjaival úgy röhögtet, hogy kicsordul az ember könnye.

Erre itt az újabb nagy nap: május 19-én kerül a magyar mozikba a The Northman, amely nem több évadon átívelő sorozat, hanem csak egy egész estés film, de annyira sztárral tömték tele, hogy vélhetően nem lesz belőle nagy bukás, vagyis megtérül valamennyi, vagy az egész a 60 millió dolláros büdzséből.

A kritikusok által magasra értékelt Boszorkányt is jegyző Robert Eggers grandiózus viking drámájában egy igazi kockás hasú északi, Alexander Skarsgård viszi a prímet, de Nicole Kidman is eladható kívánatos és szenvedélyes viking asszonyságnak, hogy csak két nevet említsünk a sztárparádéból. Érdekesség, hogy ketten együtt nemrég a Big Little Lies című sorozatban szerepeltek.

A véres és erőszakos The Northman a jól ismert dán történetből bontakozik ki. Shakespeare-nek Hamlet volt, Eggers rendezőnek pedig Amleth, a viking herceg, aki - miután szemtanúja apja nagybátyja általi meggyilkolásának - arra teszi fel az életét, hogy visszaszerezze születési jogát, a trónra kerülést. Eggers természetesen nem Shakespeare drámáját mondja el, hanem egy újfajta történetet kovácsol belőle. Nehéz is lenne hamleti filozofálgatást ma pénzzé tenni a mozivásznon! Helyette kapunk egy kigyúrt, vérszomjas herceget, aki csak tőmondatokban beszél, és lekaszabol mindenkit, aki az útjába áll.

 

filmmozi

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés