Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Adam Sandler legújabb filmje szerelmeslevél a kosárlabdához

| 2022. 06. 29. | 17:42:00
A Mindent egy lapra a Netflixen érhető el.
Adam Sandler legújabb filmje szerelmeslevél a kosárlabdához
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Adam Sandler neve az elmúlt évtizedek folyamán ilyen vagy olyan módon, de fogalommá vált. Általában „Adam Sandler-filmeknek” nevezzük azokat a mozikat, amiben szerepel, éppen amiatt, mert az esetek nagy részében ugyanazt a figurát adta/adja egész pályafutása során. A neve egyértelműen az altesti poénokat középpontjába állító hollywoodi vígjátékokkal forrt össze, amelyek között van néhány jobb darab, de zömével inkább arcpirító bugyutaságok ezek.

Ritkábban azonban Adam Sandler előrukkol valami olyannal, amivel rádöbbenti azokat, akik leírták, hogy igenis tud színészkedni és jó filmekben szerepelni. Erre példa a Kótyagos szerelem (Punch-Drunk Love, 2002), A Meyerowitz-történetek, (The Meyerowitz Stories, 2017), a Csiszolatlan gyémént (Uncut Gems, 2019) és a legújabb Netflixes alkotások egyike, a Mindent egy lapra (Hustle, 2022).

A Mindent egy lapra történetében Stanley Sugerman (Adam Sandler) a Philadelphia 76ers kosárlabdacsapatának játékosmegfigyelőjeként dolgozik. Feladata, hogy tehetségeket kutasson, főleg Európában. A csapat tulajdonosa azonban jobb ajánlatot tesz neki: ő lehet segédedző a klubnál, amivel megvalósul Sugerman álma. Ez azonban nem tart sokáig: egy eset miatt újra tehetségeket kell vadásznia, amelyet már nem szeretne csinálni, mivel folyamatosan távol van a családjától. A férfi egy feltétellel kaphatja vissza álmai munkáját, ha egy olyan tehetséget hoz a csapathoz, akivel bajnokságot nyernek. Végül Mallorcán akad rá egy olyan játékosra, aki szerinte kihozhatja őt a helyzetéből.

Nincs komoly meglepetés benne

Ismerős sportfilmes paneleket és konfliktusokat puffogtat a Mindent egy lapra: hányattatott élethelyzetből jövő tehetséges sportoló, megszállott edző, visszataszító tulajdonos és játékos, családi ellentétek a munka miatt stb. Szépen le vannak osztva tehát a szerepek, ezért sem okoz semmi meglepetést a történet. Ez azért nem teszi kiemelkedő jelentőségűvé az alkotást, néhány ponton zavaró is ez túl fényesre csiszolt történet.

Ennek ellenére a film működik, szórakoztat, köszönhetően a két főhős, Sugerman és felfedezett tehetség, Bo Cruz (Juancho Hernangomez) párosának.

A kliséken túl jól megírt figurák ők, akik nem mentesek a hibáktól, és folyamatos ráhatással vannak egymásra. Sőt, a film csúnya beszéddel sem finomkodik, ezek is jól építik a két karakter közti viszonyt. Az árnyaltabb érzelmi szál azért a Sugermené, akiről néha már nem tudni, mennyire magáért és mennyire a fiatal játékos NBA-be való bejutásáért küzd.

Lévén ez egy sportfilm, a fő vonulatot Bo Cruz felemelkedéstörténete adja, amelyben nincs azért akkora erő, de a származása, beilleszkedése külföldiként nemcsak az Egyesült Államokba, hanem az NBA közegébe azért ad érdekességet a figurának. Önmagában különleges az alkotásban, hogy egy játékosmegfigyelő szemszöge jelenik meg benne, így még jobban belelátunk a világ legjobb kosárlabda-bajnokság hátterébe.

Fókuszban a kosárlabda

Ha már NBA, talán a legfontosabb eleme és különlegessége a filmnek, hogy maga a kosárlabda válik főszereplővé benne. Végig érezni, ez a film a sportág iránti szeretetről is szól. Ez nem véletlen, Adam Sandler ugyanis nagy rajongója a játéknak.

Számos remek és profin megcsinált edzésjeleneten túl kicsit belelátunk az NBA gazdasági működésébe, megismerhetjük, hogyan igazolják le a csapatok a játékosakat és mindezeken túl a Mindent egy lapra csakúgy hemzseg a jelenkori, valamint régi, legendás játékosoktól.

Van, aki önmagát játssza, de van, aki fiktív szerepet kap, emellett pedig a film a szövegkönyvvel folyamatosan utal valamire a sportágból.

Mi sem jelzi jobban a kosárlabda iránti elkötelezettségét az alkotásnak, hogy a főhőst egy ma is aktív spanyol játékos játssza, Juancho Hernangomez, és éppen az általa bemutatott technikai megoldások miatt érzi a néző még jobban beavatva magát a filmbe. Egyébiránt Hernangomez jól helytáll szerepében, Adam Sandler itt most nem annyira ragyogó, mint a Csiszolatlan gyémántban, de egyértelműen üde színfoltja az alkotásnak.

A Mindent egy lapra egy eredeti, humoros, átélhető és szórakoztató film, amely kosárlabdarajongóknak kötelező, de azok is élvezni fogják, akik csak egy kis kikapcsolódásra vágynak.

Gaál Csaba

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés