Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miért olyan fontos az Azure Arc a Microsoft számára?

| 2019. 12. 13. | 16:20:00
Egy Azure-ban futó rendszer nem korlátozódik az Azure-on belülre.
Miért olyan fontos az Azure Arc a Microsoft számára?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Azure vezérlőjét, az Azure Fabric-ot folyamatosan fejleszteti a Microsoft a megjelenése óta, azaz nagyjából 10 éve. A Fabric-kal lehet vezérelni az Azure környezeten belül futó virtuális gépeket, adatbázisokat, szervereket és konténereket, azaz minden eszközt és folyamatot, ami akaratlagosan történik az Azure-on belül.

A vezérlés által az Azure minden erőforrása folyamatosan helyzetadatokat küld a vezérlő irányába

Az erőforrások és a vezérlő között van még egy komponens, amelyet Azure Erőforráskezelőnek hívnak (Azure Resource Manager vagy ARM) ez a linuxos crontab-hoz hasonlóan képes automatizálni az egyes rendszerfolyamatokat.

A Microsoft ezekre külön mikroalkalmazásokat készített, így minden kategóriára van külön monitoring megoldás, legyen az virtuális gép, adatbázis, konténer vagy szolgáltatás. Ezeket a komponenseket egy ARM konfigurációs fájllal lehet definiálni.

Az Azure Arc az irányítópult egyik kiterjesztése

Az Arc, azaz „Ív”, vagy „Körív” legfontosabb ismérve az, hogy Azure környezeten kívül futó erőforrásokat is lehet vele definiálni, így pedig egy Azure-ban futó rendszer nem korlátozódik az Azure-on belülre, hanem kaphat olyan erőforrásokat, komponenseket vagy szolgáltatásokat, amelyek a környezeten kívül futnak.

Tehát mostantól hivatalosan összekapcsolható az Azure például a VMware vSphere-rel, az Amazon EC2-vel vagy a Google Compute Engine-nel. A lista valószínűleg még bővülni fog a jövőben. Ha pedig a Windows alapú VPS-ét a Servergardentől bérli, megtapasztalhatja az Azure példátlan erejét!

Természetesen, ha önmagában futó szerverekről beszélünk, akkor is van megoldás

Az ARM kompatibilis ilyen fajta erőforrásokkal is. A Külső Virtuális gépek pedig ugyanúgy ügynökkel kommunikálnak, és azonos elven lehet őket irányítani, mint az Azure-on belül futó virtuális gépek.

Ezenfelül az Aure képes adatbázisokat futtatni hibrid és multi-cloud környezetekben. Amikor bejelentették a hírt, akkor Azure SQL és PostgreSQL Hyperscale futott Azure-os környezeten kívül.

Ezeknek további előnye, hogy a rendszerkarbantartásokat és frissítéseket elvégzi az Azure. A lényegét tekintve tisztán látszik, hogy egyre kiterjedtebb megállapodások köttetnek a vállalatok között, ezzel megkönnyítve az ügyfelek munkáit.

Végezetül pedig felhő-kompatibilis csomagok is telepíthetőek az Azure felületre, amelyek mikroszolgáltatásokként futhatnak a virtuális gépeken vagy konténerekben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés