Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Íme, néhány lehetséges kezdő Arduino-lépés!

| 2022. 09. 26. | 12:14:00
Mik azok az eszközök, amik elengedhetetlenek a sikerhez?
Íme, néhány lehetséges kezdő Arduino-lépés!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Arduino szabad szoftveres, nyílt forráskódú elektronikai fejlesztő platformját arra tervezték, hogy a különböző projektekben az elektronikus eszközök kezelése, hozzáférhetősége könnyebbé, egyszerűbbé váljon. De mégis hogy néz ki egy programozás a gyakorlatban? Mik azok az alkatrészek, amiket érdemes első körben beszerezni a kínálatból? Nyilván ez utóbbi kérdésre az egyéni igények, tervek, elképzelések azok, amik válaszokként szolgálhatnak. Az alábbi példánkban pedig felsorakoztatjuk azokat az eszközöket, amik elengedhetetlenek a sikerhez.

Mik az első lépések?

Nos, nem meglepő módon a tervezés, majd az ennek a megvalósításához szükséges tartozékok beszerzése a https://www.tme.eu/hu/katalog/p,arduino_881/ oldalról. Például kezdődhet minden egy Arduino alaplappal, ami jó, ha uno, de természetesen más típus is megfelel a célnak. A csatlakoztatásért, összeköttetésért egy kompatibilis USB kábel felelős, amit szintén érdemes megvásárolni, ha esetleg nincsen kézközelben. Aztán egy próbapanel sem árt, ahol az alapkapcsolások megépíthetőek, egyúttal tesztelhetőek. Ahhoz, hogy a panel és az Arduino kommunikációja zavartalanná váljon, az összekötő kábelezést sem jó ötlet kihagyni a felsorolásból, meg persze a beruházásból. A kimenetek visszajelzésére célszerű ledeket alkalmazni, ezekkel a legkönnyebb nyomon követni az elért eredményeket. A ledek áramkorlátozásához mindenképpen kifizetődő taktika néhány 220-370 ohmos ellenállást is a bevásárlólistához írni. Aztán jöhet még pár nyomógomb, illetve hozzájuk kapcsolódóan néhány 10k ohmos felhúzó ellenállás, valamint egy 10k ohmos poti az analóg bemenet teszteléséhez. Nagyjából meg is vagyunk az alap alkatrészekkel.

A szoftveres háttér adott, lévén a programozás az Arduino IDE-n keresztül vihető végig. Ez egy olyan integrált fejlesztői környezet, ahol minden adott a sikeres programozáshoz, fejlesztéshez és átvitelhez.

Következhet a második lépés?

A kimeneti soros port paraméterezése kihagyhatatlan feladat. Ha a szoftverben szürkén jelenik meg ez az opció, akkor USB-n keresztül csatlakoztatva az Arduinot elindul az illesztőprogramok letöltése és telepítése. Ezek után az IDE újraindítását követően már könnyedén beállítható a kimeneti port. A szoftverben az ellenőrzés funkciónak hála letesztelhető a program, ami aztán a feltöltés menüpont közbenjárásával máris továbbítható az arduinora.

Hogyan tovább?

A fenti pusztán csak egy példa, egy lehetőség az ezernyi megvalósítási variáció közül. Vagyis, amire utalni akartunk mindezzel az az, hogy egyrészt nincsen lehetetlen, csak a megfelelő tartozékok elengedhetetlenek a sikerhez, másrészt a beszerzés előtt jó stratégia alaposan tisztázni az egyéni kvalitásokat, célokat, és a terv minden egyes pontját. Ha ez megvan, akkor a tme.eu kínálatából már könnyedén és roppantul eredményesen összeválogathatóak azok az alkatrészek, kiegészítők és kellékek, amik nélkülözhetetlenek. A kiváló ár-érték arány pontosan ugyanannyira borítékolható, mint a minőségi helytállás, és persze mindezt megelőzően a széles választék! Úgyhogy senki és semmi sem akadályozhatja meg a kalandozást az arduino világában!

TME – elektronikus alkatrészek globális forgalmazója

A TME elektronikus alkatrészek, elektrotechnikai alkatrészek, műhelyberendezések és ipari automatizálás nemzetközi forgalmazója. Több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezünk, folyamatosan növekszünk és új piacokra lépünk be. Jelenleg 11 leányvállalatunk van, többek között az Egyesült Királyságban, Németországban, az Egyesült Államokban és Kínában, és továbbiak nyitását tervezzük. Több mint 1200 alkalmazottunk van, és szállítmányaink a világ több mint 150 országába jutnak el. Globális hatókörünk ellenére családi vállalkozás maradunk. Hiszünk abban, hogy a pozitív munkahelyi légkör és az egyes alkalmazottak egyéni megközelítése lehetővé teszi számunkra a legjobb eredmények elérését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés