Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Börtönbüntetésre ítélték a vagyonkezelő cég vezetőjét és társait

| 2017. 06. 22. | 08:30:00
Fellebbezések miatt nem jogerős az ítélet.
Börtönbüntetésre ítélték a vagyonkezelő cég vezetőjét és társait
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Járásbíróság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében hozott ítéletet a mai napon - közölte a Szabolcsihírrel Koncz Veronika sajtótitkár.

Mint arról korábban a Szabolcsihír már beszámolt, a sajtótitkár megerősítette: I. rendű B. P. vádlottat 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 5 évre eltiltotta attól, hogy gazdasági társaságokban vezetői tisztségviselő pozíciót töltsön be. II. rendű D. P. és III. rendű N. J. vádlottat egyenként 3-3 év börtönbüntetésre és 3-3 közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, a Nev-Út Kft-t, mint önálló jogi személyt pedig 15 millió Ft pénzbírsággal sújtotta.

Túlszámlázott útfelújítás

I. rendű vádlott a nyíregyházi NyírVV Kft. ügyvezetőjeként útfelújítási munkálatokat végeztetett több vállalkozóval, akikkel fix óradíjban állapodott meg. Később azonban

egyes vállalkozók részére olyan kifizetéseket biztosított, amelyek messze meghaladták a már évek óta alkalmazott kölcsönösen előnyös díjakat. 2011. december után ismét más rendszert vezetett be, ezáltal több, mint 2012. márciusában több, mint 29 millió Ft-tal többet fizetett ki a vállalkozók részére.

I. rendű vádlott rövid időközönként olyan intézkedéseket tett, melyek az okszerű gazdálkodással ellentétesen

egyes üzleti partnerek részére indokolatlan előnnyel jártak, miközben a kft. vagyonát indokolatlanul csökkentették.

A 2. vádpont szerint 2012. őszén az I. rendű vádlott, mint ügyvezető

el nem végzett földút stabilizálási munkákért fizetett ki díjat

III. rendű vádlottnak, mint egyéni vállalkozónak, és a III. rendű vádlott cégének. Ezek a munkák nem kerültek elvégzésre, de erről a II. rendű vádlott valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állított ki, és ennek alapján a III. rendű vádlott valótlan tartalmú számlákat nyújtott be.

Szándékos tevékenységének eredményekét a kft. összesen több, mint 82 millió Ft vagyoni hátrányt szenvedett el. A vagyoni hátrány keletkezéséhez II. és II. r. vádlottak szándékos segítséget nyújtottak.

A bíróság a módosított ügyészi vád alapján állapította meg a tényállást, amely hűtlen kezelés bűntette, gazdasági csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 napot fenntartott a nyilatkozattételre, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek. A Nev-Út Kft. képviselője is fellebbezést jelentett be a szankció mellőzése érdekében.


 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés