Hirdetés

Mestereket avattak Nyíregyházán

| 2016. 11. 22. | 19:18:00
A szakma legmagasabb tudását bizonyító oklevelet kaptak.
Mestereket avattak Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy híján száz mester vehette át a szakma legmagasabb szintű tudását bizonyító Mesterlevelet kedden Nyíregyházán. Sikeresen zárult le a több mint fél éven át tartó program, melynek során 10 szakmában avatott mesterré szakembereket Pekó László a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kamara konferenciatermében tartott átadó ünnepségen.

Friss mesterlevél a nőiszabók kezében. Balról a második Rabócsi Renáta, akinek nemzetközi és országos sikereiről a küzelmúltban írtunk

A szakképzési törvény értelmében szeptember 1-jétől a gyakorlati képzést folytató szervezetnél gyakorlati oktatóként – azokban a szakképesítésekben, amelyekben a szakképesítésért felelős miniszter kiírta a mestervizsga követelményeket - csak mestervizsgával rendelkezők képezhetik a tanulókat.

Íme, a legremekebb bútorasztalosok

A kereskedelmi és iparkamara fontos feladatának tekinti, hogy a tanulóképzésben közvetlenül résztvevő szakemberek megfelelő, alapos ismeret – elméleti, gyakorlati, pedagógiai – birtokában adhassák tovább a tudásukat a fiatal szakembereknek.

Ennek érdekében a megyei kereskedelmi és iparkamara az Nemzeti Fejlesztési Alap terhére 25 mesterjelöltnek adott lehetőséget a Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott képzésekre, illetve további 74-nek biztosított kedvezményes finanszírozású felkészülési lehetőséget.

Ők mostantól mind szakács mesterek

A program során a hallgatók pedagógiai, vállalkozási ismeretekre tehettek szert, de szakmai elméleti és szakmai gyakorlati órák során a szakmájukban új technológiai módszereket, eljárásokat is megismerhettek.

Ők mind fodrász mesterek lettek

A részvevők mindegyike rendelkezik a szükséges, előírt szakmai gyakorlattal, egyes szakmák esetében idegen nyelvi készségekkel, képességekkel is. A mesterképzés célja, hogy a duális szakképzés megerősítésével a szakmát tanuló diákok gyakorlati képzését tovább javítsa, a munkaerőpiac igényeinek megfelelő felkészültséget biztosítva számukra.

Az okleveleket Pekó László adta át

A szakképzési szabályozások hatályba lépését követően az újonnan avatott mesterek megfelelő személyi hátteret biztosítanak majd a fiatal szakemberek gyakorlati képzésében, valós munkakörülmények közötti feladatok végrehajtására való felkészülésében.

 

 

Szakmák, amelyekben a hallgatók megszerezték a mesterlevelet:

 

SZAKMA

LÉTSZÁM

1

ács, állványozó

5

2

autószerelő

14

3

bútorasztalos

8

4

festő, díszítő, mázoló, tapétázó

11

5

fodrász

13

6

kőműves

8

7

női szabó

5

8

pincér

10

9

szakács

17

10

villanyszerelő

8

 

ÖSSZESEN

99

 

Hirdetés
Hirdetés