Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felnőttképzések országszerte – most érdemes jelentkezni!

Szabolcsihír | 2024. 04. 30. | 08:15:51
XXX
Felnőttképzések országszerte – most érdemes jelentkezni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

“Tanulni sohasem késő” – tartja a mondás. És ez így is van, hiszen akár felnőtt fejjel is beülhetünk az iskolapadba azért, hogy elsajátítsunk egy új képességet, kitanuljunk egy új szakmát. Ez nem csak a karrierünk miatt lehet fontos!

De mit is tanuljunk? Szinte bármit lehet ma már! A TanfolyamGURU.hu szakmai képzések sokaságát vonultatja fel – érdemes ezen a honlapon elkezdeni a keresést. Itt a felnőttképzési intézmények által indított tanfolyamokat találjuk, lehet böngészni szakma, város és a képzés típusa alapján is.

Mi az a felnőttképzés?

A felnőttképzésről bizonyára mindenki hallott már: régen OKJ-s képzéseknek hívták ezeket. A lényegük, hogy szakmát adnak a kezünkbe, a felnőttek számára indulnak, de iskolarendszeren kívüli oktatásról van szó. És hogy ez mit jelent?

A felnőttképzések általában esténként vagy hétvégenként vannak, igazodva a munkavállalók életritmusához, igényeihez. Az elméleti órákra nem kötelező bejárni, de azért célszerű, főleg, ha a jövőnk múlik rajta. A hagyományos, iskolarendszerű oktatással ellentétben viszont itt nem kérik számon a tanulót, hogy miért hiányzott.

A gyakorlat azonban itt is kötelező, így ha a szakmai képzések közül olyat választunk, ahol az ezen való részvétel különösen hangsúlyos, akkor valóban törekedjünk arra, hogy jelen legyünk. Például egy asztalos vagy egy festő szakmát nem lehet úgy kitanulni, hogy a tanműhelyt vagy a külsős gyakorlati helyszínt sosem látogattuk meg.

Mi a fő különbség a felnőttképzés és a felnőttoktatás között?

Szakmai képzések mindkét módon indulnak, azonban más-más feltételekkel. Ha tehát ki akarunk tanulni egy új szakmát – lehet ez dajka, személy- és vagyonőr, idősgondozó, műkörmös, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük –, akkor először is azt kell eldönteni, hogy felnőttképzésben vagy felnőttoktatásban szeretnénk-e tanulni.

Az előbbi önköltséges: a tanfolyamoknak van egy meghatározott díja, amit a képzőintézmények állapítanak meg. Cserébe viszont sokkal rövidebb idő alatt el lehet sajátítani a tananyagot. Lássunk is egy konkrét példát!

A TanfolyamGURU.hu oldalon hirdetett Szociális ápoló és gondozó képzés Budapesten 12 hónap alatt végezhető el, míg ugyanez a felnőttoktatásban 1,5 vagy 2 év is lehet. Gyakorlatra mindkét helyen ugyanúgy el kell menni.

A vizsgázásról való tudnivalók

A szakmai képzések végén bizonyítvány szerezhető, de csak akkor, ha levizsgáztunk. Ezt azonban pár éve már nem a képzőintézmények szervezik meg, hanem az akkreditált vizsgaközpontok. Itt különféle feladatokat kell megoldanunk, gyakori, hogy portfólió bemutatását is kérik.

A tanfolyamok végén egy tanúsítványt kapunk, ami azt bizonyítja, hogy elvégeztük a képzést. Ennek birtokában jelentkezhetünk a vizsgára. Ám annak is külön díja van, ami sok esetben igen magas is lehet.

Míg a felnőttképzésben ezt is fizetnünk kell – és a díjak nőhetnek is az idő előrehaladtával –, a felnőttoktatásban nem. Érdemes tehát végiggondolni, mi a fontosabb: a gyorsan megszerzett bizonyítvány vagy az ingyenes oktatás. Döntsünk minél előbb!

Hirdetés
Hirdetés