Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: a magyarok 29 százaléka volt magánorvosnál tavaly

| 2023. 05. 30. | 19:11:00
A válaszadók szerint gyorsabban jutnak ellátáshoz, és alaposabb a vizsgálat.
Felmérés: a magyarok 29 százaléka volt magánorvosnál tavaly
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A teljes magyar lakosság 29 százaléka járt magánorvosnál az elmúlt egy évben, ők tavaly átlagosan 137 ezer forintot költöttek erre – derült ki az UNION Biztosító megbízásából készült reprezentatív kutatásból, amelynek összefoglalóját május 30-án küldték el az MTI-nek.

A felmérés szerint a válaszadók főként azért választanak állami helyett magánorvost, mert gyorsabban jutnak ellátáshoz, és alaposabb a vizsgálat.

A minden esetben állami orvost választók a fő érvek között említették, hogy nincs pénzük a magánellátásra, azért fizetik a tb-t, hogy kapjanak állami ellátást, valamint sokallják a díjakat. A kutatás adatai szerint minél fiatalabb valaki, annál kevésbé jellemző rá, hogy csak az állami egészségügyre támaszkodik: míg a 25-34 évesek 80 százaléka szokott magánellátást is választani, addig az 55-65 éves korosztálynak csak a 61 százaléka tud és hajlandó pénzt áldozni erre. Az iskolázottabbak körében nagyobb a hajlandóság a magánellátás választására, az érettségizettek 73 százaléka szokott legalább részben magánorvoshoz menni, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek a 86 százaléka.

A felmérés szerint a magyaroknak csak harmada zárkózik el kategorikusan a magánellátástól.

Akik igénybe szoktak venni magánorvosi szolgáltatásokat, azok fogorvosra átlag 69 ezer forintot költöttek tavaly, a többi magánorvosra pedig átlagosan 68 ezer forintot. A legtöbben soknak érzik a magánorvosi szolgáltatások díjait, de az árakat nem a szolgáltatáshoz mérten tartják magasnak, inkább a saját jövedelmükhöz viszonyítva. Recept nélkül kapható gyógyszerekre 30 ezret, míg a vényköteles orvosságokra átlagban 44 ezer forintot költöttek a válaszadók.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés