Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fülöp Attila: módosították a nevelőszülők finanszírozását is

MTI | 2024. 06. 13. | 17:12:32
A szigorítások mellett fejlesztéseket is tartalmaz az új gyermekvédelmi törvény.
Fülöp Attila: módosították a nevelőszülők finanszírozását is
Fülöp Attila (Fotó: MTI-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szigorításokat és fejlesztéseket is tartalmaz a kedden elfogadott új gyermekvédelmi törvény – közölte a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára június 13-án Szegeden. Fülöp Attila az Ágota Közösség országos gyermekvédelmi konferenciájának megnyitóján elmondta, a törvénycsomag új korszakot, új szintet és új minőséget jelent a gyermekvédelemben; a szakma elmondhatja magáról: olyan szakemberek dolgoznak ott, akiknek "pecsétjük van" az alkalmasságukról.

Az államtitkár a szigorítások mellett ismertette a legfontosabb fejlesztéseket is. Példaként megemlítette, hogy a korábbi szabályozás szerint a gyermekvédelmi szakellátásban nagykorúvá vált fiatal felnőttek csak akkor maradhattak a rendszerben, ha a havi jövedelmük nem érte el a szociális vetítési alap háromszorosát. Most ezt az összeget csaknem négyszeresére emelték, azaz a 85,5 ezer forintról hozzávetőlegesen 330 ezer forint lesz.

Kitért arra, hogy a nevelőszülők finanszírozását is módosították: az új törvény szerint a nevelőszülőnek akkor is jár kiegészítő, illetve többletdíj, ha a gyermekvédelmi rendszerben lévő gyerek kollégiumba kerül. Fülöp Attila beszámolt arról is, hogy a rászoruló családok gyermekeinek járó rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság jövedelmi értékhatárát a szociális vetítési alap 225 százalékára emelték a korábbi 165 százalékról. Az államtitkár elmondta, a mostani konferencián a szakemberek megvitatják a gyermekvédelem aktuális kihívásait, ezúttal a gyermekvédelmi szakellátásban élő fiatal felnőttekre kívánnak fókuszálni.

Kiemelte, hogy az utógondozói ellátás, a felnőtté válás talán legfontosabb pontja a gyermekvédelemnek. Itt dől el, hogy siker koronázza-e az addig elvégzett munkát – fűzte hozzá.

Fülöp Attila felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is működik az Apponyi Franciska Jövőműhely Program, amelynek célja, hogy a felnőtté váló fiataloknak kapaszkodót, jövőképet, munkalehetőséget tudjanak biztosítani.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés