Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor: a NATO 32 tagállamából 31 le akarja győzni az oroszokat

MTI | 2024. 06. 14. | 08:44:27
A miniszterelnök szerint az európai parlamenti választással lelassítottuk a háború felé száguldó vonatot, időt nyert Európa.
Orbán Viktor: a NATO 32 tagállamából 31 le akarja győzni az oroszokat
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádióban (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Soros György bírósága hozta meg ezt az ítéletet – jelentette ki a miniszterelnök június 14-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, vérlázítónak nevezve azt a brüsszeli döntést, hogy az Európai Unió Bírósága nyolcvanmilliárd forintra bünteti Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértéséért. Orbán Viktor kiemelte: a "brüsszeli buborék" tele van Soros György embereivel, ez igaz az Európai Parlamentre, az Európai Bizottságra és az igazságszolgáltatásra is. Emlékeztetett, Sorosnak van egy terve, be kell hozni évente egymillió migránst és Európából egy kevert népességű kontinenst kell létrehozni. Felidézte: ez egy régi háború, amely 2015-2016-ban kezdődött, amikor a százezerszám érkező, invázió képét mutató menekültáradattal szemben Magyarország kerítést épített. Elköltöttünk kétmilliárd eurót, hogy megvédjük Magyarországot, hogy Magyarország Magyarország maradjon – jegyezte meg.

Szerintünk Brüsszelnek nincsen joga ahhoz, hogy megmondja, kikkel éljünk együtt – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Nagyon fontos és nekünk nagyon kedvező megállapodást kötöttünk a NATO-val – jelentette ki a miniszterelnök a NATO főtitkárával az ukrajnai misszióból való kimaradásról között megállapodásról. Felidézte: a békemenet, az elmúlt időszak "legnagyobb közösségi akarat-megnyilvánulása" is arról szólt, hogy "Magyarország maradjon a béke szigete", azaz se kívülről, se belülről ne veszélyeztesse semmi a békés életünket, márpedig az európai tapasztalatok alapján "nincs békés élet, hogyha migránsok vannak".

Másik fenyegetésként a háborút jelölte meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor a NATO-n belüli alapvető nézetkülönbségnek nevezte, hogy a 32 tagállamból 31 "le akarja győzni az oroszokat", és mivel erre Ukrajna egymagában nem képes, támogatják, és a megoldás szerintük a harctéren van, míg a magyar álláspont szerint ez tévedés, nem egyik vagy másik felet kellene támogatni, hanem azonnali tűzszünetre kellene rászorítani a feleket. A miniszterelnök kiemelte: mi a NATO-ban "az elfogadott, elismert, lojális, együttműködő, kiemelkedően együttműködő országok közé tartozunk", 1300 magyar katona szolgál külföldi misszióban, két százalék feletti az ország GDP-arányos védelmi költése, légtérrendészeti feladatokat látnak el magyar gépek a szomszédos és a balti államok felett, NATO-összekötők vagyunk közép-ázsiai és afrikai államokban. A NATO a mi otthonunk – fogalmazott Orbán Viktor.

Az európai parlamenti választással lelassítottuk a háború felé száguldó vonatot, időt nyert Európa – jelentette ki.

Orbán Viktor kiemelte: Európában demokráciák vannak, amelyekben nem lehet figyelmen kívül hagyni az emberek véleményét. Ha a kormányok azt látják, hogy a háborúpárti álláspontjuk következményként megbuknak, akkor "kapnak egy extra motivációt, hogy a békéről kezdjenek gondolkodni". A választás napján megbukott a francia és a belga kormány, a német kancellár pártja a saját országában a harmadik lett a választáson, ami Németországban példátlan – mondta.

Az európai emberek akarata világos jelzés az európai vezetők számára, hogy ha nem állnak a béke oldalára, meg fognak bukni – értékelt Orbán Viktor.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés