Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató

| 2024. 06. 13. | 09:10:00
A rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon.
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató
A Cricks csapata, vagyis Péter Dániel és Péter Bence (Fotó: Cricks)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, Dániel Péter, aki két egyetemi tanóra között egy csokit majszolva döntötte el, hogy létrehoz egy gyorsan fogyasztható egészséges snacket. 

- Az Európai Unióban jelenleg négy rovarfajta engedélyezett emberi fogyasztásra, két fajta lisztkukac, a vándorsáska és a házi tücsök. Mi utóbbi mellett tettük le a voksunkat, mert egyrészt a rovarok közül ennek a legnagyobb az elfogadottsága Európa-szerte, másrészt a La Fontaine mesének köszönhetően Magyarországon is kedvező a kép róla, a tücsök egy szerethető figura

- enged betekintést döntése hátterébe a fiatal vállalkozó, aki pontosan tudja, hogy még nagyon sok egészségügyi edukációs munkára lesz szükség, hogy a rovarfehérje elfogadottsága hazánkban akár a töredéke legyen az állati fehérjéének. 

Pedig a rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon, de Európában és az Egyesült Államokban a mai napig tabu témának számítanak. Leginkább Délkelet-Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerika egyes területein népszerűek (Thaiföldön manufaktúrákban tenyésztik a házi tücsköket) a belőlük készült ételek közel 2 milliárd embert látnak el. A rovarfogyasztás, vagyis az entomofágia Európában sem volt mindig ismeretlen, főztek cserebogárlevest Magyarországon is a 19. században - a húsevés pedig az újkorig kimondottan luxusnak számított Európában és hazánkban is -, de az ipari forradalom után a nagyüzemi állattenyésztés elterjedésével a rovarfogyasztás teljesen eltűnt kontinensünkről.    

Magyarország egyetlen tücsökfehérjében utazó élelmiszer előállítója is Vietnámból importálja a tücsök fehérjét, por formájában, és itthon bérgyártásban kezdték előállítani először a snackeket, később a különféle ízesítésű protein szeleteket és a shake-et. 

Péter Dániel időközben társakat is talált projektjéhez, unokatestvére, Péter Bence lett a vállalkozás társalapítója, és immár táplálkozástudományi szakember is segíti a termékfejlesztést.

- Kezdetben még saját konyhánkban az általunk kitalált receptúra alapján kísérleteztünk a termékekkel, de mára már egy élelmiszermérnök kolléga vette át ezt a feladatot – érzékelteti a fejlődést Péter Dániel, aki a Cricks-szel idén februárban az RTL Klub Cápák között című műsorába is bekerült. - Mi is nagyon kíváncsiak voltunk rá, hogy lesz-e a tücskös superfoodokra valódi kereslet, de úgy tűnik, igen, 3000 eladott szeletnél járunk, a műsor után Balogh Petya angyalbefektető is megkeresett bennünket és végül 5 százalékos tulajdonrésszel beszállt a Cricksbe.

Daniék célja az úgynevezett funkcionális élelmiszerek fejlesztése, melyek hozzájárulnak a fizikai és mentális egészséghez, valamint a teljesítőképesség fokozásához. De mitől lesz funkcionális élelmiszer valami? Nos, leginkább attól, hogy az alap tápértékén túl valamilyen magasabb hozzáadott értékkel rendelkezik, például mentálisan koncentráltabbak, fizikálisan pedig energikusabbak, terhelhetőbbek, frissebbek leszünk tőle. A tücsökfehérje például könnyen emészthetősége és magas biológiai értéke révén gyorsabban és hatékonyabban segít az izomépítésben, mint más fehérjeforrások. A tücskös funkcionális élelmiszerek vásárlói elsősorban az egészségtudatos, aktív életmódot folytató fiatalok és fiatal felnőttek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés