Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milyen gyeptrágyát használjunk?

Szabolcsihír | 2024. 04. 30. | 08:07:25
XXX
Milyen gyeptrágyát használjunk?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy az emberi szervezetnek tápanyagokra, vitaminokra, úgy a gyepnek gyeptrágyákra van szüksége. Legyen szó bármilyen kertről, zöld területről, ezek nagy arányban tartalmaznak pázsitfűféléket, így folyamatos tápanyag-utánpótlást igényelnek.

Gyeptrágyákkal a szép, egészséges pázsitért

A Hanga Kertészet kínálatában megtalálható gyeptrágyák alkalmazásával tápanyaggal látjuk el a gyepet. Az ezekben lévő tápanyag arányok igazodnak a gyep igényeihez, ezzel biztosítva az optimális tápanyagellátást.

Gyeptrágyákból is sokféle létezik, nem egyszerű eligazodni közöttük. A siker elérése érdekében célszerű néhány évente elvégeztetni egy teljes talajvizsgálatot, amely hasznos információkkal szolgál a talaj éppen aktuális tápanyag-ellátottságáról. A gyep igénye függ annak az aktuális állapotától, az adott évszaktól, az időjárástól és a vízellátástól. 

A lassú lebomlású, 8-10 hetes hatástartamú gyeptrágyák 

Előnyük, hogy a tápelemek ezekből lassan oldódnak ki, így hosszú időn keresztül egyenletesen képesek adagolni a növényeink számára. Az egészséges gyep párásítja és ezáltal hűti a környezetünket, megköti a port, valamint az erózió mértékét is csökkenti. 

Szerves trágya

A szerves trágyák olyan növényi vagy állati eredetű széntartalmú anyagok, amelyek hosszú távú élénkítő hatást gyakorolnak a talajéletre. A növény számára akkor válnak felvehetővé, amikor a talajban élő mikroorganizmusok lebontották őket. A szerves trágya gyepben történő használata esetén ne a marha- vagy baromfitrágyára gondoljunk. Napjainkban már granulált formátumú, könnyen kijuttatható készítmények is elérhetőek.

Miért nem használható pétisó vagy ammónium-nitrát a fűre?

A pétisó vagy az ammónium-nitrát alkalmazása során gyorsan oldódó tápelemként jut ki a nitrogén (N) – s mivel ez vízben rendkívül jól oldódik, így az öntözés vagy természetes csapadék hatására gyorsan lemosódik a gyökérzóna alá a talaj alsóbb rétegeibe. Ez miért gond? Azért, mert itt már a fű számára nem lesz felvehető, rádásul hamar bekerül a talajvízbe, ahol károsítja az élővilágot.

A Pétisó használata azért nem ajánlatos, mert nagyon erős csúcsnövekedést indukál, emiatt sokszor kell majd nyírnunk a gyepet a túlzott vegetatív növekedés eredményeképpen.

Az őszi gyeptrágya 

Ez valamennyi sport- és díszpázsit-felülethez alkalmazható – a nyári stressz után képes regenerálni a gyepet. Magas káliumtartalma erősíti a sejtfalakat, mérsékli az elfagyás és a betegségek kockázatát. Segíti a fűszálak tápanyagraktárainak szénhidráttal való feltöltődését.

Talajaktivátor 

A használata hosszú távú befektetést jelent a talaj minőségének javítása érdekében. Mésztartalma a megfelelő pH-értéket biztosítja a talajban, támogatva az optimális morzsaszerkezet kialakulását. Ráadásul a növények a betegségekkel szemben sokkal ellenállóbbá válnak. 

Gyomstoppos gyeptrágya

Gyorsan hat, speciális összetételének köszönhetően segíti a gyep sűrűségének megőrzését és gyommentesen tartását.

Használjon Ön is gyeptrágyákat, hogy a pázsit folyamatosan szép, valamint üde zöld legyen!

Hirdetés
Hirdetés