Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem tartja elegendőnek az ügyészség a nyíregyházi kettős gyilkos büntetését

| 2021. 08. 10. | 14:20:00
Apa és fia halt meg egy félrelépés tragikus következményeként.
Nem tartja elegendőnek az ügyészség a nyíregyházi kettős gyilkos büntetését
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyosítana a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a nyíregyházi kettős emberölés vádlottjának büntetésén; a 44 éves H. Miklóst idén júliusban – nem jogerősen – életfogytig tartó fegyházra ítélte a Nyíregyházi Törvényszék, miután két évvel ezelőtt lelőtte felesége szeretőjét és annak édesapját. Az elsőfokú bíróság 25 évben szabta meg a feltételes szabadság legkorábbi időpontját, az ügyészség azonban 35 évnél húzná meg ezt a határt.

Mindez abból az augusztus 10-i főügyészségi közleményből derül ki, amely felidézi: H. Miklós 2019 augusztusában távcsővel felszerelt golyós lőfegyverével 162 másodpercen belül agyonlőtte apát és fiát a szabolcsi megyeszékhely kertvárosában. 

– Az ítéleti tényállása szerint a vádlott felesége és munkavezetője között 2019 év tavaszán érzelmi kapcsolat alakult ki, amelyről később a férj is tudomást szerzett. Noha a viszony megszakadt, az önérzetében sértett vádlott képtelen volt feldolgozni a házastársi hűtlenséget. Kapcsolata megromlott az asszonnyal, akit felszólított: hagyja el a családi otthont. Másnap a nő a csábító házához ment, szemére vetve családi életének megromlását. Indulatos szóváltásukat követően az asszony a férjének panaszkodott korábbi szeretője viselkedéséről. A vádlott féltékenységtől és bosszúvágytól hajtva hazasietett, magához vette vadászathoz engedéllyel tartott lőfegyverét, amelybe egyszerre öt lőszert is betárazott, majd a munkavezető házához hajtott. Az autóból kiszállva vállához emelte a puskát és az udvarán tartózkodó 42 éves sértett irányába célzott lövést adott le. Az ádlozat előbb az udvaron próbált elrejtőzni, majd berohant a házba. A második lövés azonban célba talált, a férfi hátába fúródott – ismertette a vádhatóság.

A lövések hallatán a sértett szemközti házban tartózkodó édesapja az utcára indult, főleg, hogy H. Miklós ennek a portának az udvarára is belőtt (a golyó a fakerítésen áthatolva a lépcsőbe fúródott). A 65 éves apa az utcán felelősségre vonta a vádlottat, miközben mobiltelefonnal felvételt próbált készíteni a támadóról – folytatódik a főügyészség közlemény. Mint írják, indulatos szóváltás kezdődött közöttük, majd az idősebb férfi az udvarra kiszaladó unokájától értesült arról, hogy a fiát meglőtték. Az ő segítségére indult, amikor a vádlott felszólította: „Fordulj meg, ha meg akarsz halni!” A sértett folytatta az útját, mire a vádlott őt is hátba lőtte. 

Apa és fia a helyszínen életüket vesztették, a gyors orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg az életüket.

A megtorlás szándéka lehet aljas indok

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a vádlott a feleségét és a családját ért lealacsonyító kijelentések miatt megtorló indítékkal használt lőfegyvert a sértettekkel szemben. Az önérzetében ismételten megsértett ember dühe munkált benne, amikor nyomban agyon lőtte mindkét férfit, noha a konfliktust a felesége provokálta ki és gerjesztette. 

– Az ilyen végletes önbíráskodás az emberölés bűntettéhez kapcsolódó „aljas indok” motívum megállapítására teljes mértékben alkalmas. A feltételes szabadság legkorábbi időpontjára vonatkozó ítéleti rendelkezés számottevő súlyosítása ugyancsak indokolt – indokolták a súlyosítást.

A büntetőügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés