Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kelet-Magyarországon elindítják a biotechnológia alapképzést

| 2021. 12. 01. | 18:40:00
A biotechnológiai, gyógyszer-, élelmiszer- és egészségipari cégek nyerhetnek fiatal munkatársakat.
Kelet-Magyarországon elindítják a biotechnológia alapképzést
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Támogatta a biotechnológia alapszak indítását a Debreceni Egyetemen a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság; az új képzés már a decemberben kezdődő felvételi eljárásban elérhető lesz az természettudományi és technológiai kar kínálatában – írja az Unideb.hu. Emlékeztetnek: a Debreceni Egyetem stratégiai fókuszterületei közé tartozik az egészségipar és jelentős hagyománya van a biotechnológia oktatás-kutatásának.  

– Hosszú ideje dolgozunk az önálló biotechnológia alapképzési szak indításán. Az elmúlt időszak pandémiás helyzete csak megerősítette saját tapasztalatainkat, miszerint egyre nagyobb a kereslet a biológiát és a korszerű kutatási és ipari technológiákat is magas szinten ismerő és használni tudó szakemberek iránt. A most jóváhagyott biotechnológia BSc-képzés kitűnő alapot jelent a karon már sikeresen működő biotechnológia mesterképzéshez. Továbbá jól illeszkedik a kar oktatási és kutatási portfóliójába, ahol a természettudományi biológia alapképzéstől a duális formában is elérhető biomérnök MSc-szakig több képzés közül választhatnak a terület iránt érdeklődők

– fogalmazott Kun Ferenc dékán. Az új biotechnológia alapképzés szakfelelőse, Pócsi István egyetemi tanár hozzátette: az új képzés elősegíti azt, hogy a Debreceni Egyetem a hazai biotechnológia képzési és kutatási fellegvárává váljon, ezzel elősegítve a további ipartelepítéseket. – Erőteljes természettudományi alapozást követően kifejezetten molekuláris biológiai szemlélettel tárgyalja a biotechnológia egyes részterületeit; az innen kikerülő szakemberek várhatóan elsősorban kutatási, termékfejlesztési és innovációs vonalon tudnak majd dolgozni a biotechnológiai, gyógyszer-, élelmiszer- és egészségipari vállalatoknál – fejtette ki az alapszakról a professzor. A tanterv kialakításához a helyi iparági igényeket is felmérték, hasznosították.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés