Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NYESZ számla összehasonlítás – így azért könnyebb dönteni

| 2022. 07. 15. | 16:20:00
XXX
NYESZ számla összehasonlítás – így azért könnyebb dönteni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A NYESZ, vagyis a nyugdíj előtakarékossági számla a három államilag is elismert nyugdíj előtakarékossági típusba tartozik. Tehát az állam erre a típusra is megadja a 20 százalékos adójóváírást. Ezen kívül az egyik legrugalmasabb változata a nyugdíjszámláknak, viszont van egy hátránya is – ami sokaknak azonban előny lehet: mindent mi kezelünk benne. Továbbá sok másban is különbözik a megszokott nyugdíj előtakarékosságoktól.

NYESZ – ahol a magunk urai lehetünk

A nyugdíj előtakarékossági számla esetében kapunk egy felületet a pénzügyi megtakarításaink kezelésére. Vagyis itt tulajdonképpen mindent mi határozunk meg. Amikor megnyitjuk a számlát magunk állíthatjuk össze a saját portfólióink tartalmát, ahol dönthetünk arról milyen típusú értékpapírokat szeretnénk majd működtetni. Ezen kívül kizárólag mi vagyunk azok, akik adhatják, illetve vehetik ezeket az értékpapírokat – és azt is mi határozzuk meg, hogy erre mekkora összeget kívánunk szánni. Vagyis a befizetések idejéről és mennyiségéről is nekünk kell döntenünk. Ebből adódóan a NYESZ egy teljesen önálló felületét jelenti az öngazdálkodásnak. Nincsenek pénzügyi szakemberek, akik forgatnák a portfóliókat, hiszen ezt mi magunk tesszük majd. Ez elsőre meglehetősen nehéznek tűnhet, mivel alapvetően azok számára hozták létre, akik értenek valamilyen szinten a befektetésekhez. Ugyanakkor az ehhez szükséges dolgok a laikusok számára is elsajátíthatóak idővel, de még akár egy külsős szakembert is megbízhatunk a számlánk kezelésével. A viszonylagos önállóság félelmetes lehet, viszont rengeteg előnnyel jár. Egyrészt mivel nincs köztes személy, ezért jóval olcsóbb a NYESZ fenntartása, mint a többi előtakarékossági formának. Ráadásul azt is mi szabhatjuk meg, hogy mennyit kívánunk erre költeni. Ezen kívül másik nagy előnye, hogy jelentős – akár 10 százalék feletti – hozamokat is elérhetünk vele. Habár igaz, hogy a pénzünkhöz csak a nyugdíjkorhatár elérésekor juthatunk hozzá, valamint ha idő előtt felbontjuk a számlát. Ugyanakkor kitűnő választás lehet azok számára, akik szeretnék saját maguk menedzselni a pénzügyeiket.

NYESZ, ÖNYP és nyugdíjbiztosítás – előnyök és hátrányok

Összesen jelenleg három államilag is támogatott nyugdíj előtakarékossági forma áll rendelkezésünkre, amelyre jár a 20 százalékos adójóváírás. Mindhárom formának különféle előnyei és hátrányai vannak. Ezért garantált, hogy mindenki megtalálhatja köztük a számára ideális változatot. Amíg a nyugdíj előtakarékossági számla egy teljesen önállóan menedzselhető forma, addig a önkéntes nyugdíjpénztár, illetve a nyugdíjbiztosítás profi pénzügyi szakemberek által kezelt portfóliókból állnak. A NYESZ viszont jóval több hozamot ígér, ráadásul a fenntartása is olcsóbb, mint a másik két opcióé. Ugyanakkor itt folyamatosan oda kell figyelnünk a számlánkra és foglalkoznunk vele, ha megfelelő hozamokat szeretnénk elérni. A nyugdíjbiztosításnak és az önkéntes nyugdíjpénztárnak is megvan a maga előnye. A nyugdíjbiztosításnál életbiztosítást is kapunk: vagyis elhalálozás esetén is fizet. A ÖNYP pedig egyéb megtakarításokra is felhasználható, vagyis 10 év után akár a teljes hozamot kivehetjük a pénztári tagság megszüntetése nélkül. Ugyanakkor ez az összeg nem lesz túl nagy mértékű, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztár esetében átlagosan 2-6 százalékos hozamokkal számolhatunk. A legjobb választást tehát a saját egyedi igényeinkhez szabják meg. Ha értünk a pénzügyekhez, szeretünk foglalkozni ezzel, és nem bánjuk ha csak a nyugdíjas éveinkre juthatunk hozzá a hozamainkhoz, akkor a NYESZ egyértelműen jó választás lehet. Minden más esetben azonban érdemes az ÖNYP-t vagy a nyugdíjbiztosítást választanunk. Érdemes ilyenkor felkeresnünk egy tanácsadással is foglalkozó vállalkozást. A legelőnyösebb ajánlat megtalálásában pedig rengeteget tudnak segíteni az olyan weboldalak, mint például a grantis.hu.

Kinek éri meg tehát?

Egyértelműen azoknak, akik már rendelkeznek valamilyen pénzügyi tapasztalattal, vagy szeretnének ilyen tapasztalatokat szerezni. A nyugdíj előtakarékossági számlát ugyanis kezelni kell, ez pedig nem azt jelenti, hogy néhány havonta foglalkozunk vele. A NYESZ folyamatos figyelmet kíván – főleg manapság, amikor az árfolyamok szinte óránként változnak, illetve a globális gazdasági helyzet is kiszámíthatatlan módon jobbra vagy éppen rosszabbra is fordulhat. Ezek a tényezők mind befolyással lesznek az értékpapírjainkra. Ezért mindenképp csak akkor lehet jövedelmező egy ilyen számla megnyitása, ha a szakértelmen túl időnk is van kezelni azt. Azonban a fiatalok számára is érdekes lehetőség lehet, főleg azoknak, akik például érdeklődnek a tőzsde világa iránt. Manapság erre a fiatalabb generáció esetében egyébként is megnőtt az igény. Nincs kizárva tehát, hogy a jövőben sokkal többet fognak nyugdíj előtakarékossági számlát nyitni majd.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés