Hirdetés

Hirdetés

A rezsiköltségek emelkedéséről készült felmérés

MTI

2022.11.21. 13:45

A rezsiköltségek emelkedéséről készült felmérés
(Illusztráció: Freepik)

Ennek a rezsicsökkentés és az energiatudatosság az oka a KINCS szerint.

Hirdetés

A magyarok 72 százalékának nem nőttek a rezsiköltségei a tavalyi évhez képest – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásának eredményét ismertetve november 21-én. 

Azt írták, október 19-26. között kérdeztek meg ezer embert telefonon, a felhívottak nyilatkozata alapján 63 százalék ugyanannyit, 9 százalék pedig kevesebb rezsit fizet idén, mint 2021-ben. A KINCS szerint ez elsősorban a rezsicsökkentési politikának és a magyarok növekvő energiatudatosságának köszönhető.
Közölték: a takarékoskodásnak több módját követi a lakosság, így a többségre jellemző a tudatos és takarékos áram- és vízfogyasztás (90, illetve 84 százalék), az energiatakarékos eszközök, például LED-lámpák vagy alacsony fogyasztású háztartási eszközök használata (80 százalék), valamint a fűtéstechnikai berendezések folyamatos karbantartása (72 százalék).

A közvélemény-kutatásban résztvevők többsége gázzal fűt, ezt követi a fával, távhővel és egyéb módon fűtők száma, és tízből hatan tudatosan szabályozzák az otthonuk hőmérsékletét. A nyílászárók cseréjével és a szigetelések javításával is fokozható a takarékosság, ezekre a megkérdezettek negyede fordított figyelmet – tették hozzá.

rezsi

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés