Hirdetés

Világelitben a nyíregyházi Nápolyi!

civishir.hu

2018.09.12. 08:14

Világelitben a nyíregyházi Nápolyi!

A legmagasabb szintű megmérettetést teljesítették gazdájával.

Hirdetés

Hirdetés

A napokban érkezett haza a Párizs környékén megrendezett vizsgáról, a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) által évente megrendezett bevethetőségi tesztről Nápolyi, a csaknem 7 éves keresőkutya és gazdája, Vincellér Tibor, a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület vezetője. A páros sikerrel teljesítette a nemzetközi mezőnyben (japán, argentin, szlovén, szlovák, osztrák, olasz, dán) a mentőkutyák és vezetőik legkomolyabb vizsgáját, így bekerültek az alig néhány tucat tagot számláló MRT minősítéssel rendelkező kutyás egységek körébe. Az egyesülettől két fő és egy kutya vett részt a teszten, Nápolyi és vezetője mellett Bede Márta tolmácsként működött közre a megmérettetés során.

A vizsga érdekessége, hogy minden kutyavezetőnek két-két segítőt kellett vinnie, akiket a romok alatt bújtattak el a szervezők. Ők voltak a megkeresendő áldozatok. Dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Iskola vezetője és Szepesi Gábor, a Borsod Dog Sport Egyesület vezetője vállalták a feladatot.

Az IRO MRT a legnehezebb tesztnek számít egy keresőkutya és vezetője számára. Rengeteg szempontból kell, hogy helyt álljon a páros, és számos előszűrőn kell keresztüljutnia ahhoz, hogy a vizsgán részt vehessen. Az idei MRT-t Franciaországban, a kitalált történet szerinti földrengés sújtotta Villejust-ben rendezték. A szervezők igyekeznek mindig valami újjal meglepni a résztvevőket, így teljes mértékben lehetetlen felkészülni a tesztre, mindig vannak kiszámíthatatlan tényezők. A vizsga romkutató részében 7 különböző romterületet kell átvizsgálni nappali és éjszakai körülmények között. Szükségesek humán- és állategészségügyi ismeretek. 
mentőkutyaNápolyi

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés